Izrael bűnös, gyomirtó politikája

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Honest Reporting nevű honlap az Izraellel és a zsidósággal kapcsolatos hamis médiatudósításokra szakosodott. Honlapján gyakoriak az abszurd vádak: alább az egyik legújabb.

Izraeli mezőgazdasági repülőgép (Fotó: Moshe Shai/FLASH90)

Izraelt sokféle vád éri, amikor a palesztinokkal történő bánásmód jön szóba. Az egyik leggyakoribb vád a népirtás. („Israel’s genocidal policy”.) Íme a legújabb vád: a növényirtás.

A Guardian július 19-i számában ezt írja:

A Gázai-övezet pufferzónájában növényirtó szereket permetező izraeli repülőgépek közvetlenül veszélyeztetik a palesztinok megélhetését. Ez a nemzetközi szabályok áthágását jelenti.

Egy tanulmány a növényirtó szerek terjedését vizsgálták a gázai oldalon, és megállapította, hogy azok „kiszámíthatatlan és ellenőrizhetetlen károkat” okoznak az ott termesztett növényzetben.

A londoni Goldsmith’s University-n működő Forensic Architecture kutatóintézet az igazgatója a Financial Timesnak azzal az elképesztő történettel állt elő, hogy Izraelben olyan cserjéket és fákat nevelnek, amelyek emberek „emlékezetének törlésére” alkalmasak.

A Forensic Architecture legújabb poénja szerint az izraeli oldalon permetezett növényirtószerek a palesztin ültetvényeket károsítják.

Miért használ Izrael növényirtószereket?

Számos izraeli akcióhoz hasonlóan ez is válasz a palesztinok erőszakos cselekményeire, és az ország biztonságát szolgálja. A gázai kerítést áttörni igyekvő terroristák és más palesztin behatolók a bozótot és aljnövényzetet álcázásra használhatják. A védelmi erőknek – a közeli települések biztonsága érdekében – meg kell állítani ezt. Ugyancsak a növényzet takarhatja el az utóbbi években felfedezett alagutak kijáratait.

Miért van szükség a légi permetezésre? A heves palesztin zavargások és a Visszatérés Menete erőszakos cselekményeinek alapján nem nehéz belátni, mi történne akkor, ha izraeli katonák és civilek kézi permetezésbe fognának. Nyilván lőnének rájuk, kővel dobálnák őket, gyújtóbombákat hordozó ballonok áldozatai lehetnének.

Nehéz a Guardian történetét komolyan venni, amennyiben valóban a gázai határ menti környezet károsodását vizsgáljuk. A múlt évben Molotov-koktélt szállító ballonok százai okoztak bozóttüzet és súlyos mezőgazdasági károkat az izraeli oldalon. És ha a növényirtószert átfújja a szél Gázába? Miért ne részesítené előnyben Izrael saját biztonságát? A Guardian és a Forensic Infrastructure szerint Izrael veszélyezteti a környezetet. És a palesztin tüntetések során elégetett gumiabroncsok ezrei?

Gáza megörökölte az izraeli mezőgazdaság fejlett technológiáját, amely kedvezőtlen körülmények között teszi lehetővé a növénytermesztést. Amikor 2005-ben Izrael kivonult Gázából, üvegházakat hagyott hátra; a palesztinok ezeket hasznosítás helyett megsemmisítették.

Gázában a csatornázás kezdetleges állapota a vízbázis és a talajvizek elszennyeződéséhez vezet. Nem a határ mentén leszórt növényirtó szerek jelentik a fő veszélyt a palesztin mezőgazdaságra.

 

 

Az Honest Reporting cikkét Bassa László fordította

Címkék:Gáza, Izrael, növényirtó szerek

[popup][/popup]