Izrael: Bennet egységkormányt akar Lapiddal

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője televíziós beszédben bejelentette, hogy egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, mert jobboldali kormányra Benjámin Netanjahu vezetésével nincs lehetőség.

Bennet és Lapid (Fotó: Marc Israel Sellem, Jerusalem Post)

Bennet hangsúlyozta, hogy hazudik az, aki szerint lehetséges jobboldali kormányt alakítani a Likud párt elnökének, Benjamin Netanjahunak a vezetésével, és csakis baloldali, centrista és jobboldali pártokból álló egységkormány jöhet szóba, vagy – immár ötödik alkalommal – újabb választásokat kell tartani.

A 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben mindössze 7 képviselői helyet szerző jobboldali párt élén álló Bennet lehet a rotációs kormányzás első félidejének kormányfője, ha sikerrel zajlanak a koalíciós tárgyalások, melyeknek végső határideje szerda éjfél.

“Az a szándékom, hogy mindent megtegyek a nemzeti egységkormány megalakítása érdekében Jair Lapid barátommal együtt, hogy Isten akaratából együtt kimentsük az országot a  káoszból, és visszaállítsuk Izraelt a pályájára “- mondta Bennett.

“Az elmúlt két és fél évben Izrael a szédülés állapotában volt. Újabb választások, újabb és újabb – eddig négy – választási kampány során tehetetlenül néztük, ahogy hazánk saját magát sújtotta, gyengítette és vesztette el működőképességét” – fogalmazott.

Bennet hazugságnak nevezte azt az állítást is, amely szerint “átállók” segítségével sikerülne Netanjahunak újabb képviselőket toborozni egy esetlegesen felálló jobboldali-vallásos kormányhoz, mert szerinte nem léteznek olyan képviselők, akik erre készülnének.

Kifejtette, hogy a nemzeti egységkormányban a pártok nem tudják majd megvalósítani ideológiai álmaikat, de képesek lesznek együtt kormányozni az emberek javára, “ellátni munkájukat” a minisztériumok élén.

Ennek lehetséges alternatíváját szerinte csakis az újabb, ötödik, hatodik, tizedik alkalommal megrendezendő választások jelentenék, amelyek tönkreteszik az országot, aláássák kormányozhatóságát és polgárainak életét.

“Ennek a kormánynak csak akkor lesz sikere, ha csapaként fogunk együtt dolgozni” – mondta, hangsúlyozva a közösségi munkálkodás jelentőségét, ami szerinte “Izrael titkos fegyvere a kezdetektől fogva”. Más pártokat is csatlakozásra szólított fel.

A jobboldali politikus arra kérte Izrael népét, hogy támogassa erőfeszítéseiket az új kormány felállítására, mert a közeli napokban súlyos támadások érhetik az azt létrehozó politikusokat és pártokat.

*

Bennet beszéde után néhány perccel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízió által közvetített beszédében azzal vádolta jobboldali riválisát, hogy félrevezette az izraeli közvéleményt, amikor azt mondta, hogy nincs lehetősége jobboldali koalíciót alakítani.

A kormányfő azt állította, hogy Bennet azért választotta az egységkormányt, mert mindenáron miniszterelnök akar lenni, és míg ő csak egyéves kormányfői posztot ajánlott fel neki, addig a centrista Jaír Lapid mellett elsőként és két évig lehet miniszterelnök.

Netanjahu ugyanis vasárnap reggeli, Bennethez és Gideon Szaárhoz, az Új Remény nevű jobboldali párt vezetőjéhez címzett, de Szaár azonnali elutasításával találkozó ajánlatában hármas rotációs kormányzást ajánlott, melyben egy évig Gideon Szaár, utána két évig ő maga, majd Naftali Bennet lenne a kormányfő. Szaár azonban Twitter-fiókjában szinte azonnal bejelentette, hogy elkötelezett Netanjahu kormányzatának megszüntetésében, vagyis ez a kormány valójában nem jöhet létre.

Netanjahu esti beszédében mégis megismételte ezt a lehetőséget, és kifejtette, hogy szerinte Bennetet a saját személyes érdekei vezérelték, mert tudja, hogy ha újabb választások lennének, akkor politikai karrierje véget érne.

A kormányfő azzal vádolta a Jobbra párt vezetőjét, hogy 180 fokos fordulattal ismét megváltoztatta a véleményét, és Lapidhoz csatlakozásával a jobboldali szavazókat balra viszi. Benjamin Netanjahu veszélyes baloldali kormánynak nevezte a lehetséges egységkormányt.

“Senki sem szavazott volna Bennetre, ha tudják, mit fog tenni” – állította Netanjahu. A miniszterelnök szerint Bennet nem egységkormányt, hanem egy gyenge kormányt hoz létre, amely árt Izrael elrettentő erejének.

“Mit fog tenni ez az izraeli elrettentésért? Hogyan fogunk ellenségeink szemébe nézni? Mit fognak tenni Iránban vagy Gázában? Mit fognak mondani a washingtoni kormányzat folyosóin? Ez a kormány ellen fog állni Iránnak? Ez a kormány támogatja a veszélyes nukleáris megállapodást” – mondta Netanjahu.

“Naftali Bennet balra szalad” – mondta az izraeli kormányfő. “Ez ellentmond minden elvüknek és ígéretüknek, és minden, államunk jövőjét biztosító szükségletnek” – tette hozzá.

Ha sikerrel járnak a Bennet és Lapid, valamint az egységkormányban részt vevő többi párt közötti koalíciós tárgyalások, akkor 1999 óta ez lesz az első kormány, melyet nem Benjamin Netanjahu vezet, s véget vethet az ország történetében eddig legtovább kormányzó izraeli politikus nevével fémjelzett korszaknak. (MTI nyomán)

[popup][/popup]