Izrael: az állam ébresztőt fúj a haredi közösségeknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az ultraortodox negyedekben a betegek és fertőzöttek aránya jóval meghaladja az országos átlagot.

Az ultraortodox Mea Searim negyed Jeruzsálemben március 16-án (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

Az utóbbi napokban Izraelben gyorsan terjed a járvány, amint azt a helyi haredi vezetők is elismerik, és a média is hangsúlyozza. A legtöbb fertőzöttet Jeruzsálemben (352), valamint a ultraortodox Bné Brákban (267) találták; a sorban harmadikként Tel Aviv (211) következik. A beteg jeruzsálemiek nagy része is haredi környezetből származik.

A tisztviselők annak tulajdonítják a helyzetet, hogy a tiltó rendelkezések ellenére a gyülekezetekben imára, esküvőkre és más eseményekre sokan gyűlnek egybe, az otthonokban nagy a zsúfoltság, és az ott élők alig használják a tömegtájékoztatási eszközöket és az internetet.

Számos alkalommal került sor összecsapásra az ortodox lakosok és a vesztegzárat elrendelő és a távolságtartási intézkedéseknek érvényt szerezni kívánó rendőrök között. Hasonló jelenetekre került sor az Egyesült Államokban is.

Avraham Rubinstein, Bné Brák polgármestere, aki maga is önkéntes karanténba vonult, pénteken sürgette a lakosságot: „Ébredjetek föl! A minjan nem lehet több tíz felnőtt férfinél, tartsatok távolságot, továbbá kerüljétek a tömeget és zsúfoltságot a szupermarketekben. Maradjatok odahaza, mert nagy a veszély!” – A hét elején a kormány közzétette, hogy a fertőzések csaknem egynegyede a zsinagógákból ered. A Háárec értesülései szerint Bné Brákban a fertőzés többszörösen meghaladja az országos átlagot, a betegek száma három naponként megnyolcszorozódik, míg országos szinten megkétszereződik, Jeruzsálemben pedig megnégyszereződik.

A haredi vezetők közül többen arra panaszkodtak, hogy gyülekezeteikhez csak nagyon erősen szűrt információ jut el. A Háárec arról ír, hogy az ottani lakosság mintegy felének csupán korlátozott számú és kóser mobilja van – amely kiszűri az állami felhívásokat. Modiin Illit ultraortodox településen a hírek hagyományosan, szóbeli kommunikáció útján terjednek nincs semmiféle központi hírszolgáltatás.

A12-es tévécsatorna szerint a vallási vezetők – látván a járvány terjedését – felhívják a hívők figyelmét az elkülönülés és a távolságtartás fontosságára, arra, hogy csökkentsék a nyilvános imákat, és sabbatkor használják mobiljaikat sürgős esetben. Csütörtökön a szefárdi rabbik bejelentették, hogy a jövő hónapi széder estét videokonferencia formájában is megrendezhetik a családok. Pénteken a Siratófal előtti tér teljesen kihalt volt.

Benjámin Netanjahu pénteki beszédében figyelmeztette a lakosságot, hogy amennyiben a hét végén nem következik be pozitív változás a diagnosztizált betegek számában, kénytelen lesz elrendelni a teljes kijárási tilalmat.

Szerda délután öt órától az izraeliek számára csak korlátozott számú tevékenység van engedélyezve, mint a munkába járás (bizonyos esetekben), élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, és rövid, ház körüli séta, száz méteren belül. A szabályszegők 500 sékelig ($140) terjedő pénzbüntetésre, sőt szabadságvesztésre is számíthatnak. Vasárnaptól kezdve mintegy 500 katona csatlakozott a járőröző rendőrséghez.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa lászló

[popup][/popup]