Izrael amerikai támogatottsága az elmúlt tíz éven belül a legalacsonyabb

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Gallup 1016 felnőtt amerikait kérdezett meg február 1. és 10. között, a hibahatár plusz-mínusz 4% volt.

Trump és Netanjahu

A felmérés szerint, melyről a Time Of Israel számolt be, az Izrael iránti rokonszenv 13%-kal csökkent a republikánusok körében 2018-ban, míg a demokrata szavazók körében a csökkenés aránya 6% volt. Előbbi különösen szembeötlő, hiszen közismert, hogy Donald Trump amerikai elnök milyen szívélyes kapcsolatokat ápol Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel.

A mélypont annak is tulajdonítható, hogy a magukat republikánusnak vallók körében jelentősen visszaesett azoknak a száma, akik az izraeliekkel szimpatizálnak a palesztinok ellenében. Az amerikaiak 65 százaléka tartotta Izraelt rokonszenvesebbnek a palesztinoknál 2018 elején, ez az arány a válaszadók körében mostanra 59%-ra, azaz 6 százalékponttal csökkent; ez a legjelentősebb hanyatlás a 2001 óta megrendezett közvélemény-kutatás történetében. A palesztinokkal rokonszenvezők száma változatlanul 21%.

A mostani adatok szerint a republikánusok körében az Izraellel szimpatizálók aránya 2018-ban volt az eddigi legmagasabb (87%); ez mostanra 76%-ra csökkent. A magukat politikai szempontból semlegesnek tartó válaszadók körében ez az arány változatlanul 60%.

A múlt évi felmérés abban az időben készült, amikor az USA kormányzata arra készült, hogy az ország nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe helyezi át, ami felháborította a palesztinokat. 2017 decemberében Trump bejelentette a nagykövetség áthelyezését, ami meg is történt. Válaszul Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PH) elnöke megszakította a kapcsolatokat a Fehér Házzal, mondván – az USA kormányzata lejáratta magát, és képtelen arra, hogy a tárgyalásokon tisztességes közvetítőként lépjen föl.

Állítólag erre a lépésre válaszul és nyomásgyakorlás céljából, hogy a palesztinokat újra a tárgyalóasztalhoz kényszerítse, Trump csökkentette a PH számára folyósított segély összegét, a kelet-jeruzsálemi kórházi hálózat, valamint az izraeli-palesztin együttélést elősegítő ügynökségek támogatását.

Az Izrael iránti rokonszenv visszaesése ellenére az amerikaiak döntő többsége kedvezően vélekedik Izraelről.

[popup][/popup]