Izrael a negyedik legboldogabb ország a világon

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Gallup intézet worldhappiness.report nevű honlapja idén is közzétette a világ országainak „boldogságrangsorát”, amelyen Izrael a negyedik helyen áll, skandináv országok társaságában.

Kép forrása: .pxfuel.com

Az évente kiadott jelentés a Gallup Intézet globális felmérésén alapul, amelyet az ENSZ megbízásából állítanak össze. A felmérés idén a koronavírus-járványnak az emberek közérzetére gyakorolt hatását vizsgálta a világ 109 országában.

A felmérés készítői reprezentatív mintán évente vizsgálják, hogy a világ országainak polgárai mennyire elégedettek életükkel és mennyire bizakodóan néznek a jövőbe. A reprezentatív mintának feltett kérdéssort évről évre szakemberek állítják össze.

Mint jó pár éve, most is a skandináv országok vezetik a mezőnyt: az összes skandináv ország bent van az első tízben. Ezen belül is a finnek állnak az élen: immár hatodik alkalommal végeznek a dobogó tetején. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a lista első tíz helyén állók túlnyomó többsége protestáns vagy erősen protestáns hagyományokkal rendelkező nemzet.

Egy markáns kivétel van: a lista negyedik helyén álló Izrael. A zsidó állam tavaly és tavalyelőtt a kilencedik helyen állt; 2020-ban a 14., 2019-ben a 13. helyet szerezte meg.

A palesztinok egyáltalán nem boldogak: a lista 99. helyén állnak.

Magyarország lista 51. helyén áll, ami lényegesen rosszabb pozíció, mint a térség hasonló országaié. Csehország a 18., Litvánia, a 20., Románia a 24., Szlovákia a 29., Lengyelország a 39. helyen áll. A posztkommunista európai országok közül csak Moldova (63.), Montenegro (67.), Bulgária (77.), Albánia (83.) és Macedónia áll mögöttük a sorban.

Címkék:Boldogságindex, Izrael, Magyarország

[popup][/popup]