Izrael: a kormány a mezőgazdasági védővámok leépítését tervezi, a termelők tüntetnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az utóbbi 30 év legnagyobb szabású mezőgazdasági reformját tervezi a kormány.

Израиль за неделю / 31.07.2021

В этом выпуске:📌 Правительство перемен анонсировало самую масштабную реформу сельского хозяйства за последние 30 лет. Ее идея – снизить цены на продукты. Фе…

Ezekkel a szavakkal vezette be Gyenyisz Goldman, az RTVi csatorna „Izrael ezen a héten” c. műsorának (július 31.) egyik epizódját. (A beszélgetés 8:30–18 perc között található)

Az élelmiszerárak jelenleg magasak Izraelben. Az importáru a behozatali vámoknak „köszönhetően” kétszeresével-háromszorosával drágul, mire a fogyasztóhoz jut – a hazai termelők védelmében. Avigdor Liberman pénzügyminiszter és Oded Forer mezőgazdasági miniszter elképzelései szerint évente 2,5 milliárd sékelt lehetne megtakarítani, ha a vámokat fokozatosan csökkentenék és az így megnőtt konkurencia ellen a gazdálkodókat dotációval és adókedvezményekkel segítenék. Ez egy öt éves projekt, aminek végén nagyobb lenne a választék.

A bejelentés hatására tüntetések kezdődtek, a farmerek traktoraikkal útlezárásokba kezdtek, zöldséget, tojást borítottak az útra, mondván a meghirdetett állami támogatás nem elegendő a túlélésükhöz. Több koalíciós párt (Avoda, Kék-fehér) a termelők mellé állt; ők megegyezés nélkül nem szavaznák meg a költségvetést.

A műsorvezető a miniszterrel készített interjút.

Izraeli szupermarket (forrás: Youtube screenshot)

Gy.G. Az orosz történelemben a mezőgazdasági reformok szinte mindig lázadásokhoz, forradalmakhoz vezettek. Most az izraeli utakon folyik hasonló tiltakozás.

O.F. Amit mi tervezünk, az forradalom a gazdaságban, azaz a modernizálás. A nyertes végül a fogyasztó. Minden évszakban nagy lesz a választék zöldségből, gyümölcsből, ráadásul olcsóbban, hogy fogyasztásuk ne csupán a jómódúak kiváltsága legyen. Tiltakozni persze lehet, ám ez inkább arról győz meg bennünket, hogy a reformmal jó úton járunk.

Gy.G. Az Avoda, a Kék-fehér a farmerek oldalán áll…

O.F. Én is az ő pártjukon állok. Azt ők is elismerik, hogy a jelenlegi technológiai szint nem nevezhető modernnek. Ezt mi is látjuk, éppen ezért tervezünk komoly tőkebefektetéseket a mezőgazdaságba. Új technológiákat igyekszünk meghonosítani, és közben megnyitjuk a piacot a konkurenciának. Emlékezzünk arra, hogy a mobiltelefonok piacán kialakult versenyhelyzet hogyan nyomta le az árakat. A gyártók persze idegesek lettek. Senki se szereti azt, ha beleszólnak abba, amit csinál.

Gy.G. Van valamilyen követhető példa, tudna említeni egy sikeres országot?

O.F. Az EU jó példája annak, hogyan kell hatékony mezőgazdaságot teremteni. De az izraeli iparban is: a 90-es években jött a váltás a modernizációval és egyidejű piacnyitással, és láthatjuk, most az egész világnak példát mutatunk iparunk fejlettségével. Nálunk is vannak technológiai vívmányok a mezőgazdaságban, de azokat más országokban hasznosítják. Készek vagyunk befektetni minden dunam földbe, támogatni a gyümölcstermesztést.

A termelők tiltakoznak és tüntetnek ((forrás: Youtube screenshot)

Gy.G. A termelők arra panaszkodnak, hogy a kiskereskedelmi hálózatok fölverik az árakat.

O.F. Ismerem ezeket a nézeteket. Szeretnék a felelősséget áthárítani másra. Az árakat már két bizottság is vizsgálat alá vette. A probléma ott van, hogy hiányzik a konkurencia. Itt a gazdálkodók állnak szemben a nagy kereskedelmi hálózatokkal. De az igazi gond az, hogy a szektor képtelen ellátni a fogyasztókat. Izrael lakossága egyre nő, a termőterület viszont nem. Ráadásul a farmerek sokszor exportra termelnek. A fügét kiviszik az országból, és jó pénzért adják el. Nem a kifogásokat kell keresni, hanem megfelelő megoldásokat találni.

Gy.G. Szokott-e konzultálni a korábbi mezőgazdasági miniszterekkel?

O.F. Korábban a parlamenti mezőgazdasági lobbi tagjaként alkalmam volt betekintést nyerni a szakág problémáiba. Én az óvatos lépések politikájának híve vagyok. Programunk körültekintő: adók, konkurencia, technikai fejlesztések, együtt mérlegelve.

Gy.G. A bírálók azzal érvelnek, hogy lehetetlen ugyanolyan mértékben támogatni a különböző kultúrákat. A farmerek olcsón akarnak termelni.

O.F. Ez így van. Vizsgálnunk kell a talajviszonyokat, amelyek mások a Negevben és mások Galileában. Korábban ezt nem vették figyelembe, de a fontos az: mire van szüksége az országnak? Figyelembe kell venni a fogyasztói igényeket, sőt még a biztonsági szempontokat is. Nem vagyok például biztos abban, hogy ananászt kell termelnünk. De búzát, zöldséget, gyümölcsöt mindenképpen kell termeszteni. A differenciált megoldásokra az anyagiak rendelkezésre állnak.

Gy.G. Itt vannak például az erdei bogyós gyümölcsök, amit az oroszajkú lakosság annyira kedvel…

O.F. Valóban, ez nagyon jó példa. Nyilván Izrael nem kínál ideális föltételeket az ilyen bogyósok szabadföldi termesztésére, vannak viszont modern technológiák, amelyek alkalmazása esetén akár a kivitelre is lesz lehetőség.

Gy.G. Mostani beszélgetésünkből úgy tűnik, hogy a program nincs kibékíthetetlen ellentétben a termelők igényeivel.

O.F. Nem mondanám, hogy minden simán megy, vannak viták. Minden változásnak akadnak vesztesei. Avigdor Liberman elszánt a program megvalósítását illetően. Hatalmas pénzösszegeket szánunk a reform céljaira, ami roppant fontos az ország és lakói számára egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy jó úton járunk.

Gy.G. És lesz költségvetés?

O.F. Lesz költségvetés, és a koalíció még sokáig fönnmarad.

Fordította: Bassa László

Címkék:Izrael, mezőgazdaság, reformok

[popup][/popup]