Izrael, a földgáz-exportőr?

Írta: izraeli-hirlevel.blogspot.hu/Szombat - Rovat: Politika

Megkezdődött a földgáz rendszeres kitermelése…… a haifai tengerparttól 90 kilométerre, ötezer méterrel a Földközi tenger medre alatt felfedezett, és „Támár” néven nevezett gázmező első próbafúrása után négy évvel.

tamar

 A földgáz tengeralatti csöveken érkezik az Asdod város tengerpartjával szemben lévő fúrótoronyba, onnan pedig az Asdod tengerpartján épült gáztározóba, ahová az első adag érkezését vasárnapra várják.

Az utóbbi években az izraeli tengerpart medre alatt felfedezett gázmezők a közeljövőben jelentékenyen csökkenthetik az elektromos áram árát.

Juvál Steinitz volt pénzügyminiszter, aki a gázkitermelés adótételeit szabályozó Sheshinski-bizottságot létrehozta, az izraeli energiahordozó-kitermelés hasznát az elkövetkező 25 évre 450 milliárd sékelre becsüli.

Mint mondta, az állami bevételek már ebben az évben többszáz millió sékellel növekednek annak a határozatnak az eredményeképpen, amely az államnak járó olaj- és gázkitermelési jogdíjfizetés-mentességet eltörli.

A saját termelésű energia az első becslések szerint összesen 13 milliárd sékel megtakarítást jelent az államgazdaságnak évente.

Az izraeli környezetvédők azonnal fölemelték a szavukat, és azt követelik, hogy a földgázt a hazai piac ellátására fordítsák, amely más, szennyezőbb energiaforrásokat válthatna ki. Ám a tervek szerint a Támár mező termelésének felét exportálnák.

Az energiaügyi minisztérium által fölállított „földgáz-bizottság” azt javasolja, hogy az elkövetkező 25 évben mintegy 450 milliárd köbméter gázt termeljenek ki.

A Támár egyébként csak az első termelő földgázmező a sorában. Nemsokára követi a Leviatán, majd más, kisebb földgázforrások.

Benjamin Netanjahu üdvözölte a termelés megindulását, amely megteremi Izrael Állam függetlenségét az energiaellátás terén.

A wikipedia adatai szerint Izrael földgáz-tartalékai 950 milliárd köbméterre rúgnak. Ez a világ jelenleg ismert készleteinek alig fél százaléka. A zsidó állam ezzel a 29-ik a világ országainak sorában.

Lapzárta után: az izraeli vallásos establishment nemtetszésének adott hangot, amiért a kitermelés éppen szombat napján indult meg. “Ez hiba volt”  – mondta erre Simon Peresz államelnök is.

[popup][/popup]