Izrael: 900 alijázó márciusban – a koronavírus dacára

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az új bevándorlók 14 napra karanténba vonulnak.

Képünk illusztráció

A Szohnut (Zsidó Ügynökség) szerint az új bevándorlók száma még Pészach előtt 1000-re nőhet.

Az új olék a világ minden tájáról érkeznek: Oroszországból, Ukrajnából, Etiópiából, Argentínából, az USÁ-ból, Kanadából, Brazíliából, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Indiából.

A Szohnut – az izraeli Bevándorlási és Abszorpciós Minisztériummal egyeztetve – „ellenőrzött és korlátozott számú” új bevándorló letelepedését készítette elő. Az Egészségügyi Minisztériummal pedig – tekintettel a veszélyhelyzetre – átfogó programot dolgozott ki az új olék zökkenőmentes izraeli beilleszkedésének biztosítására.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az újonnan érkezők még a bevándorlást megelőzően kötelezik magukat, hogy meghatározott helyen azonnal 14 napos karanténba vonulnak. Ez idő alatt a Szohnut, a Bevándorlási Minisztérium és más hatóságok fenntartják velük a kapcsolatot, és folyamatos segítséget nyújtanak nekik.

A Szohnut Jeruzsálemből forró drótot létesített a világ számos nagyvárosával, amelyen keresztül több nyelvet beszélő instruktorok nyújtanak eligazítást az arra rászorulóknak, még mielőtt Izraelbe indulnának.

A legtöbben családjukkal vagy egyénileg érkeznek, de vannak olyanok – pl. az USÁ-ból és Etiópiából – akiket különgépek szállítanak. Kedden 72-en érkeztek egy géppel Etiópiából, és rögtön karanténba vonultak szálláshelyeiken az ország északi részén. A kormány februárban hozott döntést egy 398 tagú Falas Mura közösség áttelepítéséről, több nemzetközi, amerikai és izraeli szervezet pénzügyi támogatásával.

Az USÁ-ból 62-en érkeznek; közülük 24-en csoportosan egy gépen, a többiek pedig családosan vagy párosan.

Jpost.com

Címkék:alija, Izrael, karantén

[popup][/popup]