Izrael 75. születésnapján a többség pesszimista a nemzet jövőjét illetően

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy felmérés szerint a kérdezettek 60%-a nem érzi úgy, hogy a kormány képviseli az érdekeit; sokan úgy vélik, hogy a minisztereknek távol kellene maradniuk az emléknapi ünnepségektől; 53% szerint az igazságügyi reform árt az országnak.

Forrás: Wikipedia

Miközben Izrael a héten ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint az állampolgárok többsége pesszimista az ország jövőjét illetően.

A 12-es hírcsatorna felmérése szerint a kérdezettek 51 százalék nyilatkozott úgy, hogy pesszimista az ország jövőjét illetően, míg 43 százalék optimista, 6 százalék pedig azt mondta, hogy nem tudja.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató is hasonló kérdést tett fel pénteki felmérésében: itt 48 százalék válaszolta azt, hogy a következő években rosszabb lesz a helyzet Izraelben, és mindössze 20 százalékuk hiszi, hogy javulni fog a helyzet. 19 % mondta azt, hogy nem lesz változás, 13 % pedig azt, hogy nem tudja.

Amikor ugyanezt a kérdést nem sokkal a legutóbbi választások után tették fel, 42% vélte, hogy a helyzet romlani fog – vagyis a választások óta eltelt öt hónap alatt 6 százalékkal nőtt a pesszimisták aránya.

Arra a kérdésre, hogy a kormány képviseli-e őket, 60% válaszolt nemmel, és csak 27% igennel. 13% nem tudott válaszolni.

Amikor a Kan-felmérés az ellenzéki szavazókat kérdezte meg, 61% mondta azt, hogy a politikusoknak nem kellene részt venniük az Izraelért elesett katonák emléknapján tartott ünnepségeken. Amikor csak a koalíció szavazóit kérdezték, 29% mondta azt, hogy a politikusoknak távol kellene maradniuk.

Az elmúlt napokban egyre több találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a keményvonalas kormány miniszterei a megemlékezéseken milyen fogadtatásra számíthatnak. Sokan tartanak attól, hogy a szélsőjobboldali minisztereket kifütyülik, ami viszont másokat távolmaradásra késztethet.

Különös aggodalomra ad okot a Beer Seba-i katonai temetőben tartandó ünnepség, amelyen a tervek szerint a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir fog felszólalni. Ben Gvirt annak idején szélsőséges nézetei miatt felmentettek a katonai szolgálat alól.

Az izraeli háborús halottakról való megemlékezéseken gyakran előfordulnak kisebb tiltakozások, gyakran a gyászoló családok részéről, akik ellenzik a politikusok részvételét. Az viszont új fejlemény, hogy az igazságügyi reformtervek elleni tiltakozás a temetőkre és a megemlékezésekre is kiterjedhet.

A Kan felmérése szerint az izraeliek többsége – 53%-a – úgy véli, hogy a vitatott igazságügyi átalakítás káros az országra nézve. Mindössze 32% gondolja úgy, hogy hasznos, 15% pedig azt mondta, hogy nem tudja.

Times of Israel

[popup][/popup]