Ivanka Trump politikai pályára lép?

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget azoknak a folyamatosan megjelenő cikkeknek, amelyek azt sürgették, hogy az elnök lánya lépjen politikai pályára. Az utóbbi hetekben azonban felerősödtek ezek a hangok, és a Politico január 15-i elemzése szerint nem lehetetlen, hogy Ivanka Trump Floridában megméretteti magát. Ezzel versenyre kelne Marco Rubioval a legközelebbi szenátori választáson.

Ivanka Trump 2016-ban apja mellett kampányol (Forrás: Wikimedia commons)

Jorge Luis Lopez, floridai republikánus stratéga szerint Trump lánya idővel akár elnökjelölt is lehetne. Nem ördögtől való gondolat ez, hiszen már 2016-ban felmerült, hogy Mike Pence helyett Ivanka legyen Trump alelnöke. Apja támogatta is a javaslatot, de tanácsadói lebeszélték róla.

Donald Trump elnöksége botrányosan ért véget és az érintette családját is, különösen Ivanka lányát és annak férjét Jared Kushnert, akiket az amerikai politikai elit csúcsaira repített az elnök. Ivanka hivatalosan elnöki tanácsadó volt, Jared pedig főtanácsadó. A házaspár páratlan befolyást szerzett az amerikai politikában és a mai napig élvezik Trump bizalmát.

Jövőjük most bizonytalan. Sajtóhírek szerint biztonsági okokból egy floridai sziget jól védett lakóparkjába költöznek, miután ott házuk felépül.

Ivanka Trump apjával

Trump elnökért saját családjában sem mindenki lelkesedik. Saját unokahúga, Mary Trump csalónak nevezte és beperelte, amikor állítólag Trump megpróbálta kisemmizni a családi örökségből. Viszont fiaira, Ivankára és annak férjére mindig számíthatott, mindig mellette álltak. Trump soha nem csinált titkot abból, hogy 39 éves lánya, aki egyébként háromgyermekes családanya, a kedvence. Állandó kapcsolatban áll vele; gyakran beszélnek telefonon.

Ivanka édesanyja, Trump első felesége, az egykori csehszlovák sí-oktató, Ivana Zelnícková. 1977-ben ment hozzá Trumphoz miután elvált első férjétől az osztrák Alfred Winklmayrtól. Három gyerekük született, köztük Ivanka 1981-ben, aki 10 éves volt, amikor szülei elváltak.

Ivanka gyermekkoráról keveset tudunk. Szülei válása után jórészt édesanyjával élt és látogatta nagyszüleit is Csehszlovákiában. Beszél egy kicsit csehül is. Fegyelmezett, jó tanuló volt, közgazdász diplomát szerzett kitüntetéssel. A diploma megszerzése után ékszer-vállalkozásba kezdett egyik barátjával, Moshe Lax-szal.

2005-ben találkozott Jared Kushnerrel és szerelem volt ez az első látásra. Évekig jártak együtt, de Jared szülei, Charles és Sheryl hallani sem akartak Ivankáról, miután a fiú bemutatta kedvesét a családnak. Ráadásul a Trump család sem volt elragadtatva Jaredtól, a zsidó udvarlótól.

Ivanka Trump és Haskel Lookstein rabbi

A dolog odáig fajult, hogy a Kushner família megtiltotta Jarednak, hogy Ivankának udvaroljon, és 2008-ban szakítottak. Aztán egy év múlva váratlanul összeházasodtak, és ekkor Ivanka már zsidó vallású volt. Az áttérést egy ma már nyugdíjban levő ortodox rabbi, Haskel Lookstein végezte el.

Donald Trump ekkor már nem ellenezte a házasságot, de nem értette az áttérést. Miért kellene zsidó vallásra térnie kedvenc lányának ahhoz, hogy hozzámenjen választottjához, akit szeret? Állítólag méltatlankodott amiatt is, hogy ortodox zsidóvá vált lánya szombaton nem veszi fel a telefont.

Amikor Washingtonba költöztek, Jared és Ivanka nehezen találtak olyan zsinagógát, amelyik hajlandó lett volna befogadni őket. Ekkor az ultraortodox Chabad segítette ki őket, és Rabbi Levi Shemtov, aki egyébként Joe Biden elnök régi barátja, lett a rabbijuk. Joe Biden évtizedekkel ezelőtt naponta vonatozott Levi édesapjával, Abraham Shemtov rabbival Washingtonba, és később a családok is baráti kapcsolatba kerültek. Egyébként Ivanka meglátogatta a lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneerson sírját is.

Ivanka és Levi Shemtov Chabad rabbi

A sajtóban viszont többen megkérdőjelezték Ivanka áttérésének körülményeit, és a kételyek akkor erősödtek fel, amikor 2017-ben Nicole Zeitler, egy New York-i lány áttérésének részletei napvilágra kerültek. Nicole édesapja zsidó, édesanyja keresztény és az ortodox rítus szerinti áttérést ugyancsak Looksteint rabbi vezette le. (Mivel édesanyja nem zsidó származású, a halahikus törvények szerint nem számított zsidónak.)

Később Nicole Izraelbe költözött, és amikor ott férjhez akart menni, a Rabbinátus értesítette, hogy áttérése nem szabályos, nem elfogadható. Lookstein rabbi nem elégíti ki a Rabbinátus követelményeit, és újra át kell térnie, most már Izraelben.

Az esetnek komoly sajtóvisszhangja volt és többen felvetették, hogy talán Ivanka áttérése sem egészen “kóser.”

Jared és Ivanka hanukkai üdvözlete híveiknek

Seth Farber amerikai rabbi viszont úgy vélekedik, hogy az izraeli Rabbinátus le akarja járatni a nagy tiszteletnek örvendő Looksteint, ezért kérdőjelezték meg az áttérést. Bonyolítja az ügyet, hogy a Rabbinátus manapság óvatos az áttérésekkel, miután egykori főrabbija, Yona Metzger négy és fél év börtönbüntetést kapott, egyebek közt kenőpénzek elfogadásáért és a vádak között egy áttérés igazolása is szerepelt. (Metzger 22 hónapot töltött le a büntetésből, majd jó magaviseletért szabadult.)

Ivanka és Jared karácsonyi üdvözlete híveiknek

Jared és Ivanka közben buzgón építik politikai imázsukat. Hanuka és karácsony alkalmából is fotókat küldtek szét támogatóik között. A politikai ambíció persze nem lesz elég, Ivankának helyi választást is kell nyernie ahhoz, hogy politikai pályára lépjen, ami nem lesz egyszerű feladat, még a Trump névvel sem.

Címkék:Donald Trump, Haskel Lookstein, Ivanka Trump, Jared Kushner

[popup][/popup]