Ivanka Trump és a sabbat örömei

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ki gondolta volna, hogy a sabbat szépségéről Ivanka Trumptól, az új amerikai elnök lányától hallhatunk lelkes nyilatkozatot? Ivanka hét éve tért a zsidó vallásra.

ivanka-trump-kushner

Ivanka Trump és Jared Kushner

”Megtartjuk a szombatot. Pénteken este és szombaton csak egymással törődünk” – mondta Ivanka családjáról.

A november 11-12-i sabbat alkalmából tartották világszerte The Shabbos Project nevű kezdeményezést. Ennek során a legkülönbözőbb zsidó közösségekben többszázezer ember próbált meg minél többet megtartani a sabbat parancsolataiból. Tömeges kalácssütés volt a kanadai Vancouverben, kiddus az oroszországi Sztavropolban, közös sabbati vacsora Eilátban, szombat kimenetele (hávdálá) szertartás az ecuadori Quitóban.

Ivanka Trump presbiteriánus családban nőtt fel. 27 éves korában tért a zsidó vallásra, azóta tartja a szombatot, megüli az ünnepeket és kóser háztartást vezet. Zsidó neve Jael. Apja a múlt télen nyilatkozta:

“Van egy zsidó lányom. Nem volt betervezve, de nagyon örülök, hogy így történt.”

Ivanka 2009-ben ment feleségül Jared Kushner ingatlan-befektetőhöz, aki ismert előkelő és vallásos New Jersey-i zsidó családból származik. Az abszolút kóser esküvő mindkét ingatlanmágnás családhoz méltóan nagyszabású volt. A meghívottak ötszáz fős serege a Trump National Golf Club vendégszeretetét élvezhette a New Jersey állambeli Bedminsterben. A formaságokat is tiszteletben tartva a vendéglátók minden hölgyet hagyományos kendővel láttak, el. Ivanka, elképzelésének megfelelően hagyományhű ruhája részeként szerény csipkekabátban jelent meg, amit a híres Vera Wang tervezett. (Ugyanő tervezte Chelsea Clinton esküvői ruháját, aki Ivanka közeli jó barátja.) A menyasszony több tízezer dollár értékű ékszert viselt, saját cége, az Ivanka Trump Fine Jewelry készletéből.

CLEVELAND, OH - JULY 20: Republican presidential candidate Donald Trump and Ivanka Trump attend the third day of the Republican National Convention on July 20, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Republican presidential candidate Donald Trump received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Donald Trump és lánya ez év júliusában a republikánus elnökjelölő konvención

Mindegyik vendég könnyű cipőt kapott „Ivanka és Jared, micsoda páros” felirattal. Héber és angol nyelvű füzet segítette az eligazodást az étkezés utáni áldásmondás rejtelmeiben.

Amilyen pazar volt az esküvő, legalább annyira szolgálta az adakozást.

A vendégek az esküvői ajándékokon túlmenően három szervezetnek ajánlhattak fel támogatást. Ivanka filantróp tevékenysége ugyanis kiterjed a Chábád Lubavics mozgalom támogatására, továbbá adományokra rituális fürdők (mikvék) és a United Hatzalah (Izraelben működő motoros mentőszolgálat) fenntartásához.

Ivanka és férje ragaszkodik a sabbat és a zsidó ünnepek ortodox megünnepléséhez. Trump már hozzászokott, hogy a péntek estétől a szombati sötétedésig lánya és családja nem érhetők el mobilon, sms-en és e-mailen sem. Ivanka 25 órán át kikapcsolja magát, pedig az üzleti világ fontos szereplője: a Trump Organization helyettes ügyvezető igazgatója, apja elnökválasztási kampányában is tevékeny részt vállalt. Mindemellett saját ékszer- és divatcége van. De mindez szombaton félre van téve, mert az ünnep fontosabb.

Ivanka és Jared három gyermeket nevel: Arabella ortodox óvodába jár lakóhelyükön, Manhattan-ben, a hároméves Joseph és a hét hónapos Theodore még otthon vannak.

Egy 2015 márciusában a Vogue c. lapnak adott interjúban Ivanka a következőket nyilatkozta:

„Mindig tartottam attól, hogy nyilvánosan beszéljek ortodox zsidóságomról, mert ez nagyon személyes dolog…

Életem egyik legnagyobb elhatározása volt.

Gyakorló zsidók vagyunk, persze vannak nálunk buzgóbbak is. Egyszerre vagyok modern és a hagyományokhoz ragaszkodó. Érdekes kettősség ez, ebben nőttem fel. Úgy érzem, a judaizmus jó keretül szolgál a családi kapcsolatok megéléséhez. Az elfoglaltságok után csodálatos dolog kikapcsolni. Arabella számára pedig tudni azt, hogy a héten egy napot csak vele töltök. Mást se csinálunk, csak játszunk, együtt vagyunk, csatangolunk. Igazi család!”

Jared Kushner hozzáteszi: „Ivanka megmondta, hogy ha szombatot tartunk, akkor főzni ő fog. Korábban egyáltalán nem főzött, de pompás szakács lett belőle.”

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]