„Itt három szörnyű bűnt követtek el”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Isaac Herzog izraeli államelnök a Babij Jar-i vérengzés 80. évfordulóján tartott megemlékezésen beszélt.

Isaac Herzog beszédet mond (Fotó: Haim Zach/GPO)

Az egykori tömeggyilkosság helyszínén épülő létesítmény a világ egyik legnagyobb Holokauszt emlékhelye lesz. Itt elmondott beszédében Herzog ekképp emlékezett az áldozatokról: „Három szörnyű bűnt követtek el: itt a völgyben több mint 33 ezer ember gyilkoltak le, majd azt igyekeztek eltitkolni, végül pedig elfelejteni. Eltüntetni a bizonyítékokat, és az emlékét is eltörölni. A legtöbb Babij Jarba temetett áldozat neve nem ismeretes. Nincs név, nincs emlék. Ideje tehát emlékezni, és ezért gyűltünk össze ma itt.”

Az emlékhely felépítését Herzog fontos fejezetnek nevezte „Ukrajna és Izrael – valamint Ukrajna és a zsidó nép – történetében.” Leszögezte:az emlékhelyre nagy szerep vár az eljövendő nemzedékek tanításában és a Holokauszt tagadás és antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Emlékeztetett arra, hogy Auschwitz-Birkenau egykori haláltábor falára a napokban angol és német nyelvű antiszemita jelszavakat festettek.

Az izraeli elnök elismeréssel szólt arról, hogy több száz Babij Jari áldozatot sikerült azonosítani. Az államokat fölhívta, hogy őrizzék a Holokauszt emlékét.

A The Times of Israel tudósítása szerint korábban Herzog találkozott Frank-Walter Steinmeier német elnökkel, és a két vezető megtárgyalta a Gázában és másutt fogságba esett és eltűnt izraeli katonák ügyét.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:Babij Jar, Isaac Herzog, Ukrajna

[popup][/popup]