Iszlám központ épül a Rabbiképző tőszomszédságában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Iszlám imaház/kultúrközpont /galéria/konferenciaközpont épül a Gutenberg téren, a Rabbiképző-Zsidó Egyetem szomszédságában.

Gutenberg

A középső épület a Rabbiképző Intézet-Zsidó Egyetem, a baloldali épület alsó szintjén, sárgára festve a leendő iszlám központ (Fotó: Kulifai Máté, atv.hu)

Erről tájékoztatta az atv.hu munkatársát az építtető, a tulajdonoshoz közelálló Jótékonysági Béke Alapítvány képviselője.

Az atv.hu cikkírója, Kulifai Máté szerint a  Gutenberg tér 1. szám alatti társasházban 2014-ben egy magánszemély 30 millió forintért vásárolt meg egy helyiséget egy árverésen.

“Tudomásunk szerint jelenleg a Jótékonysági Béke Alapítvány kulturális központot kíván ott létesíteni. Arról, hogy ott muszlim imaházat terveznének létrehozni, Öntől értesültünk” – válaszolta az atv.hu kérdéseire a Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája.

„Információink szerint a licitáláskor az önkormányzatot sem tájékoztatták az ingatlanfejlesztés valódi céljáról, vagyis, hogy valóban imaház lesz-e az ingatlanból” – írta az atv.hu.

Az alapítvány kulcsembere sokáig a magyarországi iszlám körökben régóta ismert Salah Tayseer doktor volt, az a palesztin származású fogorvos, akit 2004-ben terrorfenyegetés előkészülete miatt letartóztattak, azzal gyanúsították ugyanis, hogy merényletet akar elkövetni a Budapestre látogató Mose Kacav izraeli elnök, illetve a budapesti Zsidó Múzeum ellen.  A vád végül alaptalannak bizonyult, a bíróság pedig 2008-ban kétmillió forint nem vagyoni kártérítésre ítélte a magyar államot.

Az alapítványról és Tayseer doktorról itt, itt és itt olvashatnak.

Próbáltunk tájékozódni az alapítványról a facebookon: két szóba jöhető oldalt találtunk, melyek közül az egyik üres, a másik szélsőséges ideológiák támogatásával vádolja Tayseer doktort.

A Budapesti Rabbiság máris közleményt adott ki, amelyben tiltakoznak az iszlám központ tőszomszédságukban történő (jogilag amúgy nem, legfeljebb politikailag kifogásolható) megnyitása ellen, és felszólítják „a Józsefvárosi Önkormányzatot és Magyarország Belügyminisztériumát, hogy mihamarább tegyen ezen áldatlan állapot megszüntetéséért.”

*

A Budapesti Zsidó Hitközség Rabbisága közleménye gyorsan lekerült a szervezet Facebook-oldaláról. A Népszabadság információi szerint Radnóti Zoltán rabbi „kellő egyeztetés” nélkül hozta nyilvánosságra a tiltakozást. A Mazsihisz vezetői ezt nem vették jó néven, a rabbi ezért a közleményt a saját nevével, a saját oldalára tette ki újra.

 

[popup][/popup]