„Isten vigyáz ránk, efelől nem is lehet kétség”

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

A keresztény CBN News riportja a Golán-fennsíkról

 

Israel Plans to Double Number of People on Strategic Golan Heights – Jerusalem Dateline

Israel plans to double number of people living on strategic Golan Heights; plus, the rise of ISIS in Syria and its threat to the region; and Israeli archaeologists discover sunken treasures revealing what life was like in early Christian church. Download the free CBN News App: http://cbnnews.com/app SUBSCRIBE to the CBN News Channel for more: http://youtube.com/c/CBNnewsonline/?sub_confirmation=1 What’s coming up next?

Chris Mitchell, a Christian Broadcasting Network műsorvezetője konferálja föl a műsort.

Naftali Bennett beszéde: Nem lehet kétséges, hogy a Golán-fennsík – Izrael része. A területet a hatnapos háború (1967 június) utolsó két napján foglalta el az izraeli hadsereg, és a szírek kísérlete a visszafoglalásra a Jom Kipuri Háborúban (1973 október) sikertelen maradt. 1981-ben a zsidó állam annektálta az 1800 km2 nagyságú Golánt, amit a nemzetközi közösség nem ismer el és megszáll területnek tart; a fegyverszünetet ENSZ rendfenntartók őrzik 1974 óta. A tárgyalások a két ország között a helyzet rendezésére (2000, 2008) kudarcot vallottak. 2019 márciusában Trump elnök bejelentette, hogy az USA elismeri Izrael szuverenitását a Golán fölött. A videó még ebben az évben készült.

Miközben a szomszédos Szíriában tíz éve folyik a gyilkos polgárháború, a virágzó és zöld Golánon béke honol. Az izraeli hovatartozásnak nincs alternatívája. Az itteniek igazán otthon érzik magukat.

Scott Ross riportert az itteni idegenvezető Amitaj Elon kalauzolja a Natur nevű üdülőfaluban. A völgyben a Genezáreti-tó (Kinneret), mögötte a Tibérias fölötti hegyek, azon túl a Názáret fölöttiek, messze pedig Felső-Galilea. Fölöttük madarak röpködnek a tavaszi napsütésben, odalenn fóliasátrak, rendezvényközpont, camping lakókocsival. A Golán 50 ezres összlakosságának mintegy fele zsidó, a többiek javarészt szíriai drúzok.

Egy északabbra fekvő településen találkozunk Kobi Marom katonai szakértővel. Korábban az itteni fegyveres erők parancsnoka volt, most pedig itt él. A politikai helyzet nem olyan, hogy vissza lehessen vonulni a 67-es határok mögé – mondja. Ross a biztonság felől érdeklődik. Igen, a 100 kilométer hosszan húzódó határ túloldalán az irániak által támogatott Hezbollah kiképzőtábort, fegyvergyárakat, kémközpontokat tart fönn, de az itteniek biztonságban érzi magukat. Az amerikai elnök bejelentését örömmel fogadták, és tiszteletére az egyik közösség megkapta a Trump Heights nevet. Marom szerint nagy és pozitív változás, hogy az elismerés a fő szövetségestől jött. Ugyanakkor ez kihívást jelent a jövőbeni izraeli kormányzatok számára, ugyanis a következő tíz évben százezer embert kívánnak letelepíteni a Golánon.

A következő állomás Kacrin, a fennsík legnépesebb települése, ahol Elijáhu Berkowitz idegenvezető fogadja a vendéget. 28 éve annak, hogy New Jerseyből alijázott, és 7 éve él a Golánon. 2000 és 2005 között itt alig éltek, az első betelepülők fölfújható ideiglenes lakhelyekkel látták el, de nem kellett használni. Múlt évben 635 ezren látogattak el a Golánra, többségük keresztény. Berkowitzból sugárzik az optimizmus, Izraelt a Szinájon elhangzott ígéret beteljesülésének tekinti, a Bibliában a területet Basan néven említik. Ő ide települt, de nem csak a zsidókra gondol. Erecben a keresztények jobb keresztények, a zsidók pedig jobb zsidók lesznek. Amikor a riporter megkérdezi tőle: vajon Isten vigyáz-e rájuk? Efelől nem is lehet kétség – hangzik a válasz.

Címkék:Golán fennsík, Hatnapos Háború, Izrael, Szíria

[popup][/popup]