ISIS – vissza a 7. századba

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Keresztre feszítés, lefejezés, a levágott fejek kerítésre tűzése – ezek a vadonatúj iszlám kalifátus módszerei.

crucifixion2

Egyes vélekedések szerint a már kivégzett embereket kötözték fel a keresztre, megszégyenítésül.

Így próbálják jobb belátásra téríteni az igaz hit ellenségeit. Nagyjából ugyanazok a módszerek, amellyel a próféta harcosai a 7. században térítették meg a vonakodókat. Csak tiszta forrásból – mondhatnánk.

Igaz, hogy a fenti módszereket inkább a látványosság és a megfélemlítés kedvéért alkalmazzák – a tömegkivégzések javát már gépfegyverrel intézik. Ezek a képek erősen emlékeztetnek az Einsatzgruppen 1941-42-es tevékenységére Ukrajna területein. Kétségtelen technikai újdonság az is, hogy a brutális gyilkosságokat videóra veszik és az Interneten terjesztik. Ennek hatására – mondja a CNN – az iraki hadsereg katonái gyakran már a csata előtt elmenekülnek.

Az ISIS harcosai archaikus kegyetlenségük mellett katonailag felkészültek és hatékonyak. A CNN szerint számos csecsen, algériai és más tapasztalt harcos segít a kiképzésükben.

A Vice news riportereinek sikerült riportfilmet forgatniuk az ISIS harcosai által elfoglalt szíriai Raqqa városában. Az ötrészes film első epizódjából (amit két nap alatt félmillióan láttak a youtube-on) láthatjuk, milyen magától értetődő a gyilkolás és milyen tökéletesen ismeretlen a humanitárius felfogás azoknak, akik a 21. században a 7. század szellemiségét igyekeznek meghonosítani.

The Spread of the Caliphate: The Islamic State (Part 1)

Subscribe to VICE News here: http://bit.ly/Subscribe-to-VICE-News The Islamic State, a hardline Sunni jihadist group that formerly had ties to al Qaeda, has conquered large swathes of Iraq and Syria. Previously known as the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS), the group has announced their intention to reestablish the caliphate and declared their leader, the shadowy Abu Bakr al-Baghdadi, as the caliph.

A gátlástalanságukról és fegyelmezettségükről egyaránt ismert harcosoknak nagyon rövid idő alatt hatalmas területeket sikerült elfoglalniuk, amelyeken kikiáltották a kalifátus intézményét. A veszélyre ráébredt amerikai adminisztráció tegnap légicsapásokat rendelt el az iszlámista fegyveresek állásai ellen.

[popup][/popup]