Iráni tudósok Khamenei ajatollahnak: Ön az elsőszámú bűnös a koronavírus katasztrófában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az iráni rendszer elleni növekvő népi elégedetlenség megnyilvánulása egy nyílt levél, amelyben több mint 100 tudós vádolja Ali Khamenei ajatollahot, az ország legfőbb vallási vezetőjét: ő a legnagyobb bűnös abban, hogy COVID-19 világjárvány nemzeti katasztrófává nőtte ki magát!

Ali Khamenei

A március 29-én kelt levélben, amelynek angol fordítását a Middle East Media and Research Institute (MEMRI) készítette el, nem kevesebb áll, mint hogy Khamenei és a rendszer magas rangú tisztviselői – politikai és vallási szempontokat figyelembe véve – visszatartották a közvéleménytől az információt a járvány kitöréséről, és nem tették meg a szükséges intézkedéseket a betegség terjedésének lefékezésére. A levél rámutat, hogy ugyanakkor a rezsim összeesküvési elméleteket hirdet arról, hogy a világjárványért az amerikaiak és a „cionisták” a felelősek.

Csütörtökig több mint 3.000-en haltak meg Iránban, a fertőzöttek száma pedig meghaladta az 50.000-et. A levélben az áll, hogy „iráni orvosok és az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint a hivatalosan közzétett halálesetek száma jóval alacsonyabb a valóságosnál.”

A kemény hangú levél megállapítja: „A válság csúcsához közeledve a legfőbb vezető újabb démonokat vesz föl az állandó ellenségek listájára, és még az Orvosok Határok Nélkül szervezet segítségét is visszautasította. Miközben a lakosságnak megtiltották a temetéseken történő részvételt, a katonaság gyászszertartást rendezett az Iszlám Forradalmi Gárda koronavírusban elhunyt tábornoka emlékére, mártírnak nevezte és a temetést spontán eseménynek állította be.”

A levél felhívta az irániakat, hogy csakis az orvosok utasításait kövessék. “Drága honfitársaink! Felelős, hatékony és igazságos rendszer hiányában csak az orvosok és gyógyászati szakemberek hivatottak arra, hogy a polgárokat megóvják a fertőzéstől. Ők azok, akik minden korlátozás ellenére is az élet folytatásának letéteményesei.”

Algemeiner

 

Címkék:felelősség, Irán, Khamenei, koronavírus

[popup][/popup]