Irán is megemlékezett a Holokausztról – úgy, hogy letagadta

Írta: jég - Rovat: Politika

Ennél hivatalosabb Holokauszt-tagadást nehéz elképzelni: Khamenei ajatollah, Irán első embere, a legfőbb vallási vezetője videó-üzenetben fordult a világhoz a Holokauszt emléknap alkalmából.

Khamenei

Khamenei először rituálisan megbélyegezte Izraelt és a mögötte álló nyugati hatalmakat, majd a lényegre tért:

„Az európai országokban senki nem mer a Holokausztról beszélni (!) Nem világos, hogy ennek a dolognak a lényege valóság, avagy nem. Ha valóság is, nem világos, hogy miként történt…” Ha valaki kétségeit fejezi ki ezzel kapcsolatban azt nagy bűnnek tartják – aggódik a szólásszabadságért a legfőbb ajatollah. „Ha valaki így tesz, azt ebben megakadályozzák, letartóztatják, börtönbe vetik, bírsággal sújtják” – folytatja Khamenei, miközben a képen ismert Holokauszt-tagadók láthatók, akik az ő értelmezésében a szólásszabadság bajnokai. „És eközben azt mondják, hogy ők a szabadság hívei. Ilyen tudatlanság létezik ma a világban. Ébernek kell lennünk. (A muszlimoknak) tudniuk kell, hogy mi szembeszállunk a tudatlansággal.”

Mindeközben az iráni elnök, Hasszan Rohani európai mosolyoffenzívát tartott, melynek keretében épp a Holokauszt emléknapján fogadta őt Francois Hollande köztársasági elnök. A vele együtt utazó Mohammad Javad Zarif iráni külügyminisztert  a Holokausztról is kérdezte egy francia zsidó parlamenti képviselő, ám a külügyminiszter óvatos, kitérő válaszokat adott, melynek lényege az volt, hogy a zsidókkal semmi baj nincsen, csak a “cionista rezsim” ellen kell harcolni.

rohani

Francois Hollande és Hassan Rohani

Címkék:Holokauszt-tagadás, Irán, Khamenei

[popup][/popup]