Irán: a járvány miatt elmarad a gyűlöletparádé

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Iránban nem rendezik meg az éves ‘Al Kudsz’ felvonulást a járvány miatt.

Al Kudsz nap 2019, Teherán (Fotó: Reuters/Meghdad Madali)

Az Izrael megsemmisítésére felszólító rendezvény felfüggesztéséről szóló hírt a Tasnim, Irán félhivatalos állami hírügynöksége tette közzé.

Ramezan Sharif tábornok vasárnapi sajtóértekezletén jelentette be az esemény elnapolását. Hivatalosan ő az, akit az iráni állami médiában legtöbbször az Iráni Forradalmi Gárda szóvivőjeként emlegetnek.

Az Al-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) napot a muszlim böjti hónap, a Ramadán végére időzítik. Khomeini ajatollah hirdette meg 1979-ben, az iráni iszlám forradalom győzelme után Jeruzsálem „megszállásának” megszüntetésére – gyakorlatilag tehát Izrael elpusztítására – szólítva fel.

Mindazonáltal Ali Khamenei ajatollah, az iszlám köztársaság „legfőbb vallási vezetője” május 22-én az Al Kudsz Nap alkalmából beszédet tart Teheránban, amelyre meghívták a szövetséges terrorista szervezetek vezetőit, köztük Ismail Haniyeh-t, a Hamász „politikai irodájának” vezetőjét.

Az Al Kudsz Nap hatalmas tüntetéssel és felvonulással jár, jelszavakkal és beszédekkel ítélik el Izraelt, és a zsidó állam megsemmisítésére hívnak föl, „Halál Izraelre!” kiáltásokkal.

Az Al Arabiya tévécsatorna szerint Sharif azt nyilatkozta, hogy a rendszer meg fogja találni a módját annak, hogy megünnepelje az alkalmat. „Az Al Kudsz Napról más módon is meg lehet emlékezni, nemzeti és nemzetközi méretekben egyaránt… A kibertér jó lehetőséget kínál erre” – mondta.

Iránban a koronavírus járvány különösen súlyos helyzetet teremtett: a gazdasági tevékenység szinte teljesen megállt és a legtöbb vallási központot bezárták.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:Al Kudsz nap, koronavírus, Teherán

[popup][/popup]