Ingatlan eladásért életfogytiglan

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Palesztin Hatóság bírósága életfogytiglanra ítélt egy amerikai állampolgársággal rendelkező palesztin férfit, akit azzal vádolnak, hogy zsidóknak próbált földet eladni.

A kelet-jeruzsálemi illetőségű, izraeli kék személyi igazolvánnyal[1] rendelkező Issam Akel kiszabadítása ügyében az USA nagykövete is igyekezett eljárni.

A Palesztin Hatóság (PH) ramallahi bírósága hétfőn ítélte el a férfit azzal az indoklással, hogy az izraeli zsidóknak kísérelt meg földet eladni. A palesztin törvények értelmében ez büntetendő cselekménynek minősül, és kényszermunkával, börtönnel vagy akár halálbüntetéssel sújtható. A halálos ítéletet azonban Mahmúd Abbásznak a Palesztin Hatóság elnöknek kell jóváhagyni, aki 2006 óta nem szentesített ilyen döntést. Egy bírósági tisztviselő szerint „Akel fellebbezhet az ítélet ellen.”

A Palesztin Bíróság honlapján volt olvasható hogy egy I. A nevű személyt életfogytiglanra ítéltek, mert „megpróbálta a palesztin földek egy részét egy idegen államhoz csatolni.”

Issam Akel apja, Jalal Akel fia őrizetbe vétele után, múlt novemberben cáfolta a vádakat.

Ugyancsak novemberben David Friedman, az USA izraeli nagykövete felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy engedjék szabadon Akelt. November 28-i twitter üzenete szerint „A PH mintegy két hónapja tartja fogságban Isaam Akel amerikai állampolgárt. Azzal gyanúsítják, hogy egy zsidónak földet adott el. Akel fogva tartása ellentétes az Egyesült Államok értékrendjével és mindazokéval, akik a békés együttélés hívei. Követeljük azonnali szabadon bocsátását.“ Egy követségi tisztviselő szerint „amikor egy USA állampolgárt bebörtönöznek külföldön, az amerikai kormányzat minden lehető konzuli segítséget megad kiszabadításához”.

A PH egyébként ritkán tartóztat le kék izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező személyeket és indít ellenük bírósági eljárást.

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy izraeli részről megpróbálnak a PH-ra nyomást gyakorolni. Az októberi letartóztatást követően több ízben is őrizetbe vették Adnan Ghaith-ot, a PH jeruzsálemi kormányzóját, majd elengedték. Az izraeli biztonsági szolgálat letartóztatott 32 kelet-jeruzsálemi illetőségű személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy izraeli állampolgárokként szociális juttatásokban részesültek, közben pedig a PH biztonsági erők szolgálatában álltak. Az ilyen cselekmények ellentétben állnak az oslói megállapodást követően 1994-ben kötött Gáza-Jerikói szerződéssel. Később mind a 32 személyt elengedték.

Az utóbbi hetekben Izrael ugyancsak felfüggesztette a biztonsági együttműködést a Palesztin Hatósággal a Nyugati Part Jeruzsálem környéki településein. Hírek szerint ez összefüggésben állhat az Akel-üggyel.

[1] A kék személyi igazolványt rendszerint Kelet-Jeruzsálem arab lakosai kapják. Ez állandó lakhatási engedélyt jelent, de izraeli állampolgárságot nem.

 

A Times of israel cikke nyomán Bassa László.

[popup][/popup]