IDF: két héten belül egész Rafahot ellenőrizni fogjuk

Írta: Szombat - Rovat: Háború, Politika

Az IDF szóvivője elárulta, hogy a rafahi házak és alagutak újfajta védelmet és csapdákat rejtenek: egyes házakban minden szobájában videokamerás megfigyelő rendszer található, amelyik így megkönnyíti a rajtaütéseket.

Képek: IDF spokesperson unit

A szóvivő azt is közölte, hogy 162-es hadosztálya Rafahban legyőzte a Hamász zászlóaljainak felét, megölt legalább 550 terroristát, valamint megsemmisített mintegy 200 alagútaknát, és felszámolta a terrorcsoport utolsó jelentős rakétakészletét.

Továbbá az IDF közölte, hogy néhány héten belül valószínűleg Rafah egészét ellenőrzése alá vonja, és hogy a végső harcok a megmaradt két Hamász-zászlóaljjal Tel al-Sultan egyes részein és Shabura keleti részén már folyamatban vannak.

Ezen kívül az IDF közölte, hogy a Rafahban, különösen az Egyiptommal közös Philadelphi-folyosó közelében húzódó alagúthálózat még bonyolultabb, mint amit Khan Yunisban, Jabaliyában és Gáza város katonai negyedében találtak.

Jelenleg az IDF szerint az Itzik Cohen dandártábornok által irányított 162. hadosztály már elérte, hogy Rafah egész területének több mint 60-70%-át műveleti ellenőrzés alatt tartsák, miközben a mintegy 1,4 millió civil már régen a tengerparti al-Muwasi, Gáza középső része és Khan Yunis felé menekült.

Az IDF forrásai azt is elmondták, hogy szerintük 550 terroristánál sokkal többel végeztek, de ez a szám a ténylegesen látott holttesteket jelenti. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a Hamász fegyveresei bemenekülnek egy éületbe, azt lebombázzák, de a romok közt nem találnak holttesteket.

Az egyik legkeményebb csatát az “NPK” területért vívták, amely a Philadelphi-folyosó közepétől kissé északra fekszik, és a Hamász rafahi brigádparancsnokának főhadiszállása volt. Az IDF azonban most már teljes ellenőrzést gyakorol ott. Az IDF rafahi inváziója május 6-án kezdődött, és május 20-ra Rafah mintegy 30-40%-a került az ellenőrzésük alá, beleértve a Philadelphi-folyosót is.

Május 20-ig az IDF azt mondta, hogy körülbelül 130 Hamász terroristát ölt meg. De tekintve, hogy a Hamásznak valamikor 4.000-8.000 terroristája volt Rafahban, elég egyértelmű, hogy a nagy többség elmenekült a területet elhagyó civilek tömegével. Néhányan még mindig harcolnak, és néhányan bujkálnak, várva egy későbbi időpontra, hogy gerillaharc stílusú támadásokat hajtsanak végre. Május 20-a óta az IDF előrehaladása lassabb, de folyamatos, beleértve azt is, hogy az alagúthálózatok feltárásához hosszú időre van szükség.

Eddig az IDF 25 nagy alagutat azonosított, amelyek legalább az egyiptomi határig vezetnek.

A háború kitörése óta a becslések szerint 1,2-1,4 millió palesztin menekült el Rafahban. A hadsereg később azt nyilatkozta, hogy a lakosság 80%-át evakuálta a területről.

A nemzetközi tiltakozás közepette az IDF május 7-én elfoglalta a rafahi átkelő palesztin oldalát, és teljes operatív ellenőrzést szerzett az átkelő felett. A hadsereg azóta is műveleteket folytat a térségben.

Izrael fenntartotta a rafahi művelet fontosságát, hogy felszámolja a Hamász utolsó négy zászlóalját, amelyekről úgy vélte, hogy még mindig a térségben tartózkodnak.

Jpost.com

[popup][/popup]