Holokauszt menekült fia Kongó erős embere

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az elnöki címre esélyes kongói Moise Katumbi apja Görögországból menekült Afrikába még a háború előtt.

Moise Katumbi

Afrika számos jelentős politikusához hasonlóan Moise Katumbi is több vasat tart a tűzben. A Kongói Demokratikus Köztársaság ellenzéki vezetőjeként ismert, emellett a TP Mazembe, a kontinens egyik legerősebb futballklubjának elnöke.

Apja, Nissim Soriano görög zsidó volt, aki még a nácik megjelenése előtt, az 1930-as években hagyta el Rodosz szigetét és telepedett le az akkori Belga Kongóban. A család Görögországban maradt tagjai elpusztultak a Holokauszt során. Soriano jól menő halászati vállalkozást vitt, és egy helyi törzsfőnök, Mwata Kazembe XIV Chinyanta Nakula lányát vette feleségül. Két gyermekük született. Mobutu Sese Seko 1965. évi hatalomátvételét követően Soriano vállalatait államosították, és a család a jól hangzó Katumbi nevet ekkor vette föl.

Moise Katumbi többször nyilatkozta, hogy a jelenlegi elnök, Felix Tshisekedi megbuktatására készül, aki a múlt héten kérte föl kormányalakításra. Két éve tért vissza hároméves brüsszeli száműzetéséből, (odahaza korrupcióval vádolták) ahol 2018-tól Menachem Margolin rabbi (az Európai Zsidó Közösség elnöke) közeli bizalmasa lett. Magát nem tartja zsidónak, de „meleg kapcsolatokat ápol a judaizmussal és Izraellel”. Gyakran hivatkozik gyökereire; Katanga tartomány Mózesének tartja magát. A kétmillió km2-nél is nagyobb ország 21 tartománya közül Katanga a leggazdagabb ásványkincsekben.

A spanyolországnyi területű tartomány adja a kobalt világtermelésének 55%-át és a réz 5%-át. Katumbi 2007-ben, 43 évesen lett kormányzó, és a régió akkori mintegy 100 millió dolláros évi jövedelmét 2013-ra sikerült 1,2 milliárdra feltornázni.

Katanga kormányzójaként Katumbi teljesen átalakította a gazdaságot. Leállította az ásványi nyersanyagok kivitelét, a helyi dúsítást és finomítást helyezte előtérbe. Bátor lépéseket tett egy olyan régióban, ahol a korrupció és a szervezett lopás évtizedeken keresztül gátolta az ipar fejlődését. Az African Business szerint a réz katódok gyártása a 2007. évi 18.000 tonnáról néhány év alatt egymillió tonna fölé nőtt.

Katangai hegyvidék az esős évszakban (Fotó: Flickr)

A gazdaság fejlődése változásokat hozott az infrastruktúrában és társadalmi téren. Az úthálózat egyharmadát felújították, a lakosság vezetékes vízzel történő ellátása alig 5%-ról emelkedett 67%-ra. Az ötmilliós Katangában 2007-ben 400.000 gyermek járt iskolába, 2013-ban pedig 1,2 millió; a lányok aránya az iskolában 15%-ról 45%-ra nőtt.

Katumbi szerint még bőségesen akad tennivaló. Szerinte Kongó , ahol a lakosság mintegy 70%-a napi két dollárnál kevesebből él, gazdaságilag olyan erős lehet, mint Dél-Afrika.

Margolin rabbi szerit Katumbi „roppant tehetséges, népszerű, szeretni való. Rendelkezik a vezetéshez szükséges jövőképpel, és a nemzetközi elismeréshez szükséges képességekkel. Azt hiszem, különleges dolgok elé nézünk Kongóban.”

JTA – Bassa László

Címkék:Kongó, Moise Katumbi, zsidó menekült

[popup][/popup]