Holland zsidók aggodalma egy menekültközpont kapcsán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

AMSZTERDAM – A holland zsidóság képviseleti szervezete “mély aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy Amszterdam zsidók által legsűrűbben lakott elővárosában szíriai és iraki menekülteket kívánnak elhelyezni.

Amstelveen városközpont (Forrás: Wikimedia)

Amstelveen városközpont (Forrás: Wikimedia)

A vallásos és világi zsidó csoportokat egyaránt összefogó Central Jewish Board (CJO) hétfőn küldte el közleményét a sajtónak a főváros déli elővárosában, Amstelveenben található tábor ügyében.

„A CJO-t, valamint az Amszterdamban és Amstelveenben működő helyi zsidó szervezeteket mélyen aggasztja a zsidó közösség biztonsága a szíriai és iraki menekültek elhelyezése miatt” – írta a közlemény.

Egyúttal felkérték a hatóságokat, hogy készítsenek kockázatelemzést a helyi zsidóság számára, illetve adjanak tájékoztatást arról, hogy ezt a szempontot figyelembe vették-e, amikor az önkormányzat döntést hozott a menekültközpont létesítéséről.

menekült szállás

Menekültszállás (képünk illusztráció)

 

Bár az ernyőszervezet által képviselt zsidó közösségek nem ellenzik a menekültek elhelyezését Amstelveenben, úgy vélik, hogy „a helyszín kiválasztása – amely zsidó létesítmények közvetlen közelében található – rendkívül szerencsétlen”.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a környék „az egyetlen olyan hely Hollandiában, amely számottevő zsidó lakossággal, zsinagógákkal, zsidó iskolákkal, kóser éttermekkel és boltokkal, illetve zsidó temetővel rendelkezik”, ezért a hatóságok is a támadások és antiszemita fenyegetések fokozottan veszélyeztetett célpontjának tekintik.

SZEGED, HUNGARY - SEPTEMBER 06: Migrants and refugees cross the border from Serbia into Hungary along the railway tracks close to the village of Roszke on September 6, 2015 in Szeged, Hungary.After days of confrontation and choas Hungary unexpectedly opened its borders with Austria allowing thousands of migrants to leave the country and travel onto Germany. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Menekültek 2015 szeptember 6-án Röszkénél (Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)

„Ez a fenyegetés nagyobb részt olyan személyek és szervezetek részéről érkezik, amelyek a menekültek származási országaihoz köthetők, s ahol a zsidókkal szembeni szélsőségesen negatív hozzáállást a hivatalos csatornák is közvetítik” – fogalmaztak.

Az Európába idén érkezett több százezer közel-keleti menekült közül legalább 12 ezret szándékoznak Hollandiában elhelyezni. Valamelyes ellenállás érezhető, de ennek ellenére az egész országban létesítenek menekültközpontokat. Az Amszterdamtól északra fekvő Purmerend város önkormányzata viszont elutasította azt, hogy településükön ilyen központ létesüljön.

A Times of Israel cikkét Kalcsics Ildikó fordította

Címkék:Amsteelven, antiszemtizmus, Holland zsidók, menekültközpont

[popup][/popup]