Holland alsóház: Igen az antiszemitizmus elleni küzdelemre, nem a zsidók biztonságának pénzügyi támogatására

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az elutasított törvényjavaslat megállapította: a hollandiai zsidó közösség „gyakran híján van azoknak az eszközöknek, amelyek szükségesek infrastruktúra védelméhez, a vallásos élet biztonságának garantálásához.

A holland parlament alsóháza

A törvényjavaslatokra a hét elején szavazott a parlament alsóháza (Tweede Kamer), az Igazságügyi és Biztonsági Bizottság két napos ülése keretében. Az elutasított javaslat felhívta volna a kormányt a pénzügyi keretek biztosítására.

A törvénytervezet, amelyet az iszlámellenes Szabadságpárt képviselői, Geert Wilders és Gidi Markuszower terjesztettek elő, a 150 tagú alsóházban 28 szavazatot kapott. A kormányzó liberális Néppárt, a Munkáspárt, a Szocialista Párt, a 66-os Demokraták és a Baloldali Zöldek képviselői nemmel szavaztak.

A hollandiai zsidó közösség mintegy 40 ezer főt számlál, és biztonsági költségvetése meghaladja az évi 1.2 millió dollárt.

A megszavazott törvénytervezetek felhívják a kormányt, hogy nevezze ki az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti koordinátorát, és hozzon létre speciális rendőrségi alakulatokat a zsidóellenes bűncselekmények kivizsgálására. A határozat a kormányra nézve nem bír kötelező jelleggel.

Címkék:holland alsóház, zsidó biztonság

[popup][/popup]