Hogyan támogathatják a zsidók Ukrajnát a holokauszt után?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bernard-Henri Lévy francia filozófus és Natan Sharansky egykori szovjet politikai fogoly hosszú eszmecserét folytattak az ukrajnai kérdésről az Ukrajnai Zsidó Konföderáció és az amerikai Tablet-magazin szervezésében. Alább egy részletet közlünk az elhangozottakból. Nathan Sharansky válaszolt egy kérdésre.

Kérdező: Tudom, hogy mostanában sokan szimpatizálnak az ukránokkal – ezt az országot megszállták, ártatlan gyerekek és a nők szenvednek. De én, mint holokauszt-túlélők gyermeke, és sok ember, akivel beszélek, nem tud sok szimpátiát kicsiholni magából hozni az ukránok iránt, akik „rágógumit rágtak”, miközben minket a tömegsírokba lőttek Babi Jarban.

Natan Sharansky: Köszönöm, hogy felvetette ezt a kérdést. Az én családomban is nagyon sokan haltak meg a holokausztban, és én vagyok a Babij Jar Emlékhely elnöke, így állandóan az áldozatokkal foglalkozom. És állandóan azt hallom nagyon jó emberektől és néhány közeli barátomtól is, hogy együtt éreznek minden gyermek szenvedésével, de nem tudnak szolidaritást érezni Ukrajnával mint állammal vagy az ukránokkal mint nemzettel, tudván, hogy milyen szörnyű dolgok történtek ott – kezdve a Hmelnyickij-féle pogromokkal, egészen a holokausztig.

Erre a következőt tudom válaszolni.

Először is, az antiszemitizmus nem csak Ukrajnára vagy egyik-másik országra jellemző. Az antiszemitizmus a legősibb gyűlölet, amely rendszeresen feltámad, amikor az embereknek szükségük van arra, hogy gyűlöljék a másikat.

Tehát még ha a békés alpesi országra, Svájcra gondolunk, ne feledje, hogy ott is egész zsidó közösségeket égették el élve, hogy elkerüljék a pestist. És aki szívesen utazik Spanyolországba, jó ha tudja, hogy Ferdinánd király és Izabella királynő, Spanyolország történelmének mai nagy hősei, a zsidó nép felét száműzték onnan. Vagy gondoljunk Provence-ra, ami nagyszerű hely, magam is nagyon élveztem az ottlétet. Csak ne felejtsük el, hogy mit tettek ott a keresztes lovagok, akik egész zsidó közösségeket mészároltak le.

Tehát ha mi, zsidók, elkezdjük a világgal való kapcsolatunkat arra alapozni, hogy hol mit tettek velünk, akkor jobb, ha egy másik bolygóra költözünk.

Másodszor, a mi bölcseink nagyon jó tanácsokat adnak. Nem vagyok rabbi, de azt tanácsolták, hogy olvassam el Rási kommentárját ahhoz a bibliai fejezethez, amikor Ábrahám Hágárt és Ismáelt a sivatagba küldi, és Ismáel majdnem meghal a szomjúságtól.

És akkor Isten megígéri Hágárnak, hogy segíteni fog neki és fiának, Ismaelnek. Bölcseink kommentárjai szerint ekkor az égi angyalok ekkor fellázadtak, és azt mondták: Hogy segíthetsz neki? Nem tudod, hogy a népe mennyi szörnyűséget fog tenni a mi népünkkel?”. Isten pedig azt mondta nekik: “Most ebben a pillanatban ez a gyermek ártatlan vagy bűnös?”. És ők azt mondták: “ártatlan”. Így tehát mindenkit a maga idejében ítéljünk meg, mert ez a mi utunk. Ez azt jelenti, hogy a maguk idejében kell foglalkoznunk az emberekkel.

KJF-2023. Freedom & Tyranny | Bernard-Henri Lévy & Natan Sharansky

New York, Museum of Jewish Heritage, 12.02.2023

Az ukrán nép körében pedig jelenleg, nem mellesleg, a legalacsonyabb a neonácik száma Európában. Tudni kell, hogy amikor az ukrán neonácik, akikről Putyin annyit beszél, indultak a választásokon, nem kaptak egy százalékot sem. A szavazatok egy tized százalékát sem kapták meg.

És eközben gondoljunk Európa számos országára, ahol ez másképp van. És persze az ukrán kormány fele zsidó, méghozzá nyíltan zsidó. És Zelenszkij nem csak a zsidóságáról beszél, hanem Izrael iránti mélységes szeretetéről. És mindannyiukat szabad választásokon választották meg.

És mindezeken túl Isten, a gondviselés, vagy a történelem akaratából Ukrajna népe ma abba az egyedülálló helyzetbe került, hogy a szabad világot védelmezi. Ítéljük meg tehát Ukrajnát most, a maga idejében, ahogy Isten meghagyta nekünk.

Tabletmag.com

Címkék:háború, holokauszt, Ukrajna

[popup][/popup]