Hihetetlen: egy ENSZ-jelentés elítéli az antiszemitizmust és a BDS mozgalmat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael képviselői és zsidó szervezetek üdvözölték az ENSZ „példa nélkül álló” jelentését az antiszemitizmusról, amely rámutat az „Izrael kritika” és a BDS mozgalom antiszemita felhangjaira is.

Izraeli zászló az ENSZ épületénél New Yorkban

„Ez az első olyan ENSZ jelentés, amely részleteiben tárgyalja az antiszemitizmus jelenséget” – mondta Anne Herzberg, a Monitor civilszervezet jogi tanácsadója és ENSZ összekötője. „A különleges jelentés tevő elítélte az antiszemita kliséket és azt, hogy a BDS mozgalom aktivistái tagadják Izrael jogát a létezésre. Fontos, hogy a jelentés tevő az Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmusra vonatkozó munkadefinícióját hasznos eszközeként ajánlja. Reméljük, hogy az ENSZ testületei, különös tekintettel az Emberi Jogi Bizottságra, követik a tanácsot és véget vetnek az antiszemita klisék alkalmazásának és az Izrael legitimitása elleni támadásoknak.”

„Az antiszemitizmus elleni küzdelem a valláson vagy meggyőződésen alapuló diszkrimináció és intolerancia kiküszöbölése érdekében” című jelentést Ahmed Shaheed, a Hit- és Vallásszabadság ügyének jelentéstevője tette közzé. A jelentés az antiszemitizmust mint globális – azaz nem csupán az USÁ-ban és Európában megnyilvánuló – jelenséget határozza meg. A források különbözőek: a szélsőjobbtól a radikális iszlamista csoportokon keresztül a szélsőbalig terjednek.

Ahmed-Shaheed

A jelentés rámutat: a zsidógyűlöletből eredő erőszak, megkülönböztetés és ellenséges viselkedés komoly akadály a vallás- és lelkiismereti szabadság gyakorlásának útjában. Kifejezi „súlyos aggodalmát a fölött, hogy az antiszemita incidensek gyakorisága egyre nő, és a zsidó egyének és intézmények elleni antiszemita álláspont és erőszak még olyan országokban is jelentős, ahol alig vagy egyáltalán nem élnek zsidók.”

A jelentés továbbá „megjegyzi, hogy a Bojkott, tőkekivonás, szankciók (BDS) mozgalom célkitűzései, tevékenysége és hatása lényegét tekintve antiszemita.”

A jelentés ajánlja, hogy az összes tagállam iktassa törvénybe az IHRA meghatározását az antiszemitizmusról. Ezt eddig 18 tagállam fogadta el. „A különleges jelentés tevő elismeri, hogy az IHRA antiszemitizmusra vonatkozó munkadefiníciója fontos útmutató lehet az antiszemitizmus különféle formáinak azonosítására, ezért az államoknak elfogadásra ajánlja, amit a nevelőmunkában, tudatosításban, a jelenség megnyilvánulásainak nyomon követésében és az arra adott válaszokban hasznosíthatnak.”

Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete kijelentette: „Üdvözöljük az eddig példa nélkül álló jelentést az antiszemitizmus tárgyában, amely változást jelent a világszervezet Izraellel kapcsolatos álláspontjában. Az, hogy a BDS mozgalom valójában az antiszemitizmust ösztönzi, fontos megállapítás az ENSZ részéről. Amint már többször elmondtam, az antiszemitizmusnak nincs helye társadalmunkban, azt mindenütt és minden szószékről el kell ítélni.”

Felice Gaer, az American Jewish Committee mellett működő Jacob Blaustein Institute for the Advancement of Human Rights igazgatója: „Ahmed Shaheed módszeres és elkötelezett irányításának köszönhetően az ENSZ végre elismerte a zsidók elleni évszázados gyűlölet súlyosságát, és utat mutat a tagállamoknak, hogyan küzdjenek a jelenség ellen saját országaikban és mindenütt a világon.”

A Zsidó Világkongresszus (WJC) ugyancsak üdvözölte a jelentés közzétételét. „Reméljük, hogy a jelentés felnyitja az ENSZ és a tagállamok szemét, és végre konkrét akciókat foganatosítanak a világszerte növekvő antiszemita hullám lecsillapítására. Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ebben a kutatásban, annak érdekében, hogy a közösségünket nap, mint nap érő fenyegetéseket ne csupán tudomásul vegyék, hanem úgy kezeljék, mint egy állandó figyelmet és cselekvést érdemlő jelenséget” – nyilatkozta Ronald S. Lauder, a WJC elnöke.

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:Ahmed Shaheed, antiszemitizmus, BDS, ENSZ-jelentés

[popup][/popup]