Hihetetlen: az Európa Parlament egyik bizottsága elítélte az erőszakra uszító palesztin tankönyveket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A határozatok elítélik a palesztin iskolai tankönyvek által használt folyamatos gyűlöletbeszédét és ellenzik, hogy a palesztin Hatóságnak ilyen célokra oktatási támogatást folyósítsanak.

Palesztin tankönyv illusztráció (Forrás: dailymail.co.uk)

A határozatokat az Európa Parlament Költségvetési Bizottságában hozták és kiegészítésként fűzték hozzá más jelentésekhez. A Parlament három legnagyobb frakciója, a jobbközép Néppárt (EPP), a baloldali Szocialisták és Demokraták (S&D) és a liberális Újítsuk meg Európát (RE) képviselőcsoportja is megszavazta a javaslatokat, melyek így 60%-nál is magasabb támogatást élveztek.

A határozatok elítélik a palesztin iskolai tankönyvek által használt folyamatos gyűlöletbeszédét és ellenzik, hogy a palesztin Hatóságnak ilyen célokra oktatási támogatást folyósítsanak.

A határozat rámutat, hogy a Palesztin iskolákban használatos tankönyvekből nem távolították el a problematikus részeket, azok változatlanul gyűlöletre és erőszakra uszítanak. Felhívja az Európai Bizottságot, hogy olyan tanároknak és tisztviselőknek folyósítson fizetést EU forrásból, akik az UNESCO által hirdetett béke, tolerancia, együttélés és erőszakmentesség alapján tanítanak.

Részlet a 6-7 évesek olvasókönyvéből (forrás: dailymail.co.uk)

Az egyik határozat kifejezetten a PEGASE nevű európai alappal foglalkozik, ami a Palesztin Oktatási Minisztérium finanszírozásának legfőbb forrása.

Az előterjesztés vitájában a néppárti német Niclas Herbst kijelentette: „Antiszemita nézeteket hirdető és erőszakra uszító tanárokat nem szabad EU pénzekkel támogatni.” A svéd Charlie Weimer (konzervatív és reformista párt) így érvelt: „A palesztin tananyagnak az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezését kell támogatnia.”

A bizottság figyelmét az IMPACT-se (Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education) nevű, Jeruzsálem központtal működő NGO hívta fel a problémára.

Marcus Sheff, az IMPACT-se ügyvezető igazgatója a témával foglalkozó újságírónak megjegyezte: az általuk összeállított jelenést – egy EU tisztviselő szavai szerint – „majd mérlegelik”.

Illusztráció 11 évesek fizika könyvében Newton máodik törvényéhez (forrás: dailymail.co.uk)

„Elérkezett az igazság pillanata – mondta erre Sheff. „Vajon az EU továbbra is figyelmen kívül hagyja a költségvetését felügyelő parlamenti bizottság határozatát? Nyilvánosságra hozza végre a Költségvetési Bizottság a PH által jóváhagyott tankönyvekről szóló jelentést? Kormányok, törvényhozók, és több mint egymillió palesztin gyermek tudja, mi van azokban a tankönyvekben. A további mérlegelés értelmetlen és – őszintén szólva – fölöttébb gyanús dolog” – mondja Sheff.

Daniel Schwammenthal, az American Jewish Committee Transatlantic Institute igazgatója nagyra értékelte az EP lépését, amellyel elítélte a Palesztin Hatóság magatartását. A PH vonakodik attól, hogy az uszító tankönyveket kivonják a forgalomból.

„A törvényhozók egyértelműen Ramallah és az Európai Bizottság tudomására hozták, hogy EU alapokat a palesztin gyermekek elméjének mérgezésére használják. Az uszítás pedig az izraeli-palesztin tárgyalások fő akadálya.”

Az ejpress.org cikke nyomán Bassa László

Címkék:dzsihád, eőszakra uszítás, Európa Parlament, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]