Hetven országból több mint húszezren alijáztak 2020-ban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A világjárvány ellenére folytatódik az alija, közölte a bevándorlási ügyekért felelős intézmény, a Zsidó Ügynökség (Szohnut). Információi szerint idén az év végéig összesen húszezer új olé (bevándolró) érkezése lehet számítani.

Isaac Herzog, a Szochnurt elnöke új bevándorlókkal (Fotó: Jewish Agency)

A világjárvány körülményei között az alijázás különösen nagy kihívást jelent a zsidó családok számára világszerte, elsősorban az utazási korlátozások miatt.

A Szohnut statisztikái szerint ez év január és november között 10.200-an érkeztek az egykori Szovjetunióból (FÁK országok); 3.120 fő Nyugat-Európából, köztük 2.220 Franciaországból; 2.850 Észak-Amerikából, ebből 2.550-en az USÁ-ból; 1.500 Latin-Amerikából; 280 Dél-Afrikából; és 90 Ausztráliából és Új-Zélandról. Az Etiópiából érkező olék száma várhatóan 1.200 lesz az év végére, miután 650 embert várnak decemberben.

Ugyanakkor az izraeli bevándorlás iránt érdeklődők száma is nőtt. Az év elejétől a Zsidó Ügynökség mintegy 160.000 levelet kapott, amelyekben az alijázás részletei felől érdeklődtek. 41.000 alijázási kérelem érkezett be; ebből 28.000 nyugati országokból, ami a 2019 évi szám kétszerese. A nyugati országokból érkezett alijázási kérelmek felét fiatalok (18-35 évesek) adták be, ami korosztályukban 41% emelkedést jelez a múlt évhez képest.

A Szohnut az elkövetkező három-öt év során mintegy 250.000 olé érkezésére számít; az izraeli kormányzat felkészül fogadásukra és integrálásukra.

„Az olékat két hetes karantén fogadta az új hazában” mondta Isaac Herzog, a Szohnut elnöke. „Öröm volt látni ezeket az aranyos gyerekeket. Reméljük, hogy a COVID-19 nemsokára véget ér számukra, és az újabb bevándorlókat nagy szeretettel várjuk.”

Az új olék fogadása céljából több ezer ember fogadására alkalmas karantén szállót rendeztek be. A pandémia idején zsidó szervezetek számára nyújtanak anyagi segítséget kamatmentes kölcsön formájában – a Jewish Federations of North America (JFNA) és a Keren Hajeszód (Zsidó Alapítványi Alap) támogatásával.

A Szohnut – a Diaszpóra Ügyek Minisztériumával karöltve – részt vett a globális kerekasztal (Global Roundtables) létrehozásában, amelynek keretében 30 globális és regionális szervezet végzi a zsidó közösségek igényeinek fölmérését szerte a világban.

A Szohnut Izraelben is tevékenykedik. A szervezet a koronavírus idején különösen a veszélyeztetett helyzetét igyekszik megkönnyíteni: az Amigour szeretetotthonok 7.000 lakóját, köztük Holokauszt túlélőket támogatja, és a járvány csúcsa idején 6.000 új bevándorlót az befogadó központokban, valamint a CAHAL egyedülálló bevándorló katonáit segíti.

Izrael földrajzi peremén és társadalmilag marginalizálva mintegy 12.000 család él kisgyermekekkel. Őket igyekeznek segíteni a „Jövő ifjúsága” programmal, amely a gyermekek tanulását és életmódját hivatott javítani, és érzelmi ellenálló képességüket fejleszteni. Több ezer tabletet osztottak szét a kevésbé tehetős családok között, ezzel is segítve az online oktatást.

A Szohnut mindig készen áll a zsidók kimentésére olyan országokból, ahol veszélynek vannak kitéve.

Jpost.com – Bassa László

Címkék:alija, bevándorlás, Izrael

[popup][/popup]