Hét ország vesz részt az izraeli nemzetközi légi-hadgyakorlaton

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A vasárnap kezdődő, legnagyobb és legkomplexebb, Blue Flag 2021 elnevezésű hadgyakorlatának házigazdája az izraeli légierő (IAF), részvevői pedig Németország, Olaszország, Nagy Britannia, Franciaország, India, Görögország és az USA.

Német és izraeli zászlókkal díszített Eurofighter harci gép (Forrás: Israeli Air Force)

Amikam Norkin dandártábornok, az IAF parancsnoka nyilatkozta: „Zűrzavaros régióban élünk, és az államunkat a Gázai-övezet, Libanon, Szíria és Irán felől érő fenyegetés egyre erősödik. Nemzetközi hadgyakorlat rendezését a jelen realitása diktálja. Miközben folytatjuk nyílt és titkos hadmozdulatainkat az összes fronton, a mostani esemény stratégiai jelentőségű és nagyhatású lesz az IAF, a hadsereg és Izrael Állam szempontjából.

A hadgyakorlat célja a nemzetközi stratégiai együttműködés erősítése, negyedik és ötödik generációs harci gépek kipróbálása bonyolult hadműveleti helyzetekben, különböző fenyegetettségi viszonyok között.

Norkin úttörő jellegűnek nevezte az eseményt a technológiai színvonal, a pilóták képzettsége és a részvevők száma szempontjából. „Mindez mutatja az államok közötti partnerséget és szoros kapcsolatot; ugródeszka a regionális és nemzetközi kooperáció irányába.”

A vasárnap kezdődő gyakorlat október 28-ig tart. Az államalapítás óta ez lesz az első alkalom, amikor brit vadászszázad gyakorlatozik Izraelben. Bemutatkozik az indiai Mirage valamint a francia Rafale vadászegység.

A gyakorlat nyitónapján Norkin F-15 Baz gépbe ül, hogy tisztelgő repülést hajtson végre egy izraeli F-35I Adir lopakodó vadászgép kíséretében. Ingo Gerhartz altábornagy, a német légierő parancsnoka egy izraeli és német lobogóval díszített Eagle Star Eurofighter gépen csatlakozik hozzájuk.

A kéthetes hadgyakorlat során levegő–levegő és levegő–föld csatákra kerül sor, föld–levegő rakéták fenyegetését szimulálják, és különböző hadmozdulatokat próbálnak ki ellenséges területek fölött. Az IAF kétévenként rendez Blue Flag hadgyakorlatot nemzetközi részvétellel.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Izrael, légi hadgyakorlat

[popup][/popup]