Herzog elnök azt hitte, a mikrofonja ki van kapcsolva…

Írta: Szombat - Rovat: Politika

…miközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az „egész világ” aggódik Itamar Ben-Gvir (Otzma Jehudit) szélsőjobboldali képviselő koalíciós szerepe miatt.

Hezog elnök a Sasz párt képviselőivel (Forrás: GPO)

Benjamin Netanjahu megalakulóban lévő kabinetjének kulcsfontosságú szereplőjeként Ben Gvir a közbiztonsági miniszteri pozícióra tart igényt – tudósít az ujkelet.live.

A kormányalakítási felkérés előtt, az elnök hagyományosan külön konzultációra hívja a pártok képviselőit, hogy meghallgassa ajánlásaikat a következő kormány miniszterelnök-jelöltjére vonatkozóan. Az átláthatóság érdekében a beszélgetést élőben közvetítik az interneten, kényes témák megvitatása azonban a nyilvánosság kizárásával történik.

Herzog azt hihette, hogy mikrofonja ki van kapcsolva, amikor jeruzsálemi rezidenciáján az ultraortodox Sász pártot képviselő delegációval történt találkozója után – egyértelműen Ben-Gvirre utalva – hangsúlyozta: „van egy kérdés, amiről nem beszéltem, mert nem akarok senkit szégyenbe hozni. Problémátok lesz a Templom-hegy miatt. Ez kritikus kérdés.”

Az elnök – utalva arra, hogy mindezt korábban az érintett képviselővel is közölte – hangsúlyozta, hogy az elhangzottakat nem szeretné nyilvánosságra hozni, de a felelősség a Sász pártra is hárul.

Az ultraortodox rabbik a rituális tisztasággal összefüggő aggodalmak miatt tiltja híveinek a Tempomhegy látogatását. A nemzeti vallásos rabbik és aktivisták – köztük Ben-Gvir – azonban éppen ellenkezőleg, a látogatásra ösztönzik híveiket, mondván, hogy amíg a zsidók olyan kísérőkkel mennek, akik ismerik a helyszínt és a zsidók számára megengedett útvonalat, nem tilos a látogatás.

Ezt követően, a beszélgetés – mielőtt még megszakították volna, azzal folytatódott, hogy a küldöttség egyik tagja, mintegy mentegetőzve, Ben-Gvir hozzáállását – korábbi viselkedéséhez képest – moderáltnak nevezte.

Maga Ben Gvir, aki a leendő koalícióban a közbiztonságért felelős tárcát szeretné megkapni, úgy látja, hogy korábban az elnökkel gyümölcsöző beszélgetést folytattak, amelynek keretében biztosította Herzogot arról,

– a közvélemény meg fogja érteni, hogy fenntartásait nem általánosítja minden arabra vonatkozóan;

– a diplomatákkal együttműködve azon fog dolgozni, hogy elmagyarázza az Otzma Jehudit álláspontját mindenhol a világon.

Köztudott, hogy nem olyan régen a Templom-hegy a palesztinok és az izraeli rendvédelmi erők közötti folyamatos összecsapások színtere volt, többek között éppen Ben-Gvir feszültség-növelő provokációinak következtében.

A Templom-hegy a judaizmus legszentebb helye, ugyanakkor az iszlám harmadik legszentebb kegyhelye is, de jelentős a kereszténység számára is, az evangéliumokban többször is említik.

Izrael a 1967-es hatnapos háborúban fennhatósága alá vonta egész Jeruzsálemet, de a vallási status quo-t fenntartotta, miszerint a jordániai iszlám vallási hatóság, Waqf továbbra is illetékes vallási kérdésekben a Templomhegyen, Izrael biztonsági ellenőrzése alatt. A status qou szerint zsidók bár látogathatják a Templomhegyet, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Ben Gvir Templomheggel kapcsolatos radikális tervei miatt aggodalmának adott hangot számtalan politikus és számos zsidó vezető.

Maga Ben Gvir – a Herzognak megígért visszafogottság ellenére – a Templom-heggyel kapcsolatos terveiről a héber médiának így nyilatkozott:

„A Templom-hegy kérdése még nem került szóba a (kormányalakítási) tárgyalásokon. Amikor szóba kerül – egyértelmű, hogy meg fogom követelni, hogy elbírálása aszerint történjen, ahogy egy szuverén ország bánik a számára legfontosabb hellyel.”

ujkelet.live

Címkék:Ben Gvir, Jichak Herzog, Templomhegy

[popup][/popup]