Henry Kissinger 100!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Dr. Henry Kissinger ma száz éves, de mondandója változatlanul aktuális és érdemes meghallgatni. A világ vezetői továbbra is a tanácsait kérik, és egymás után jelennek meg könyvei és vezércikkei. A zsidókkal és Izraellel kapcsolatos működését nem övezi egyöntetű rokonszenv, de életműve igen tiszteletreméltó.

Kissinger 1938-ban 15 évesen, zsidó menekültként érkezett az Egyesült Államokba a náci Németországból, és az elmúlt évszázad legjelentősebb amerikai külpolitikai személyiségévé vált, Richard Nixon és Gerald Ford elnökök nemzetbiztonsági tanácsadója és külügyminisztere volt.

Ő formálta az enyhülés politikáját a Szovjetunióval szemben, ő volt a spiritus rectora az amerikai-kínai közeledésnek, ő működött közre a vietnami háború befejezésében (amiért az észak-vietnami Le Duc Tho-val együtt Nobel-békedíjat kapott), és a Jom Kippur-i háborút követően ő egyengette a különbéke megkötését Egyiptommal.

Tanulságos könyvei alapművek azok számára, akik az államvezetést tanulmányozzák, kezdve az A World Restored (A helyreállított világ, mely a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszusról szól) c. műtől, a kormányzati működéséről szóló háromkötetes memoárjain keresztül az újabb könyvekig, mint amilyen a DiplomacyWorld OrderCrisisOn China  Leadership: Six Studies in World Strategy.

Maga is a reálpolitikai nagymestereként nem véletlenül értékelte nagyra olyan korábbi „kollégáit”, mint Richelieu, Metternich és Bismarck.

[popup][/popup]