Heisler András az izraeli sajtóban méltatja Orbán Viktort

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Jerusalem Postban közölt véleménycikkében méltatja az Orbán-kormánnyal való együttműködést a Mazsihisz elnöke.

Heisler András

A cikk apropója koronavírus járvány az ezzel kapcsolatos gondok és kihívások. Heisler, mint zsidó vezető, elsőként említi a World Jewish Congress-től kapott segítséget, de hozzáteszi, hogy „rendkívüli segítséget kaptunk az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett magyar kormánytól is”.

Heisler méltatja a magyar oltási kampány keretében beoltottak nemzetközi összehasonlításban látható magas arányát.

Nagyra értékeli az izraeli oltási kampány sikerét. A zsidó államot még soha nem értékelték olyan nagyra Magyarországon, mint az elmúlt hónapokban. Az utca embere példaként említi az izraeli oltási programot. Reméljük, hogy az Izrael iránti pozitív érzelmek tartósak maradnak – teszi hozzá a Mazsihisz elnöke, ellenpéldaként említve a Kádár-rendszer évtizedeiben megkövetelt Izrael-ellenes hangnemet.

A magyar kormány – így Heisler – a kezdetektől fogva konstruktív és rugalmas hozzáállást tanúsított, amikor a védekezéssel kapcsolatban kérték a segítségét. Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza Budapesten működik. Ez az egészségügyi intézmény erős geriátriai profillal rendelkezik, és elsősorban a holokauszt-túlélőket ápolja, de vallási hovatartozástól függetlenül mindenki számára nyitott. A betegek átlagéletkora meghaladja a 84 évet. Védelmük és szakmai gondozásunk kiemelt fontosságú.

“Az elmúlt év során néha olyan problémákkal szembesültünk, amelyeket csak Orbán személyes beavatkozásával lehetett megoldani. Segített nekünk.

Nagyra értékeljük ezt a partnerséget, mert ‘békeidőben’ különböző a véleményünk bizonyos kérdésekről, amelyekre a zsidó közösség nagyon érzékeny. A vészhelyzet azonban felülír minden nyilvános nézeteltérést” – írja a Mazsihisz elnöke.

Helping out during the pandemic – comment

In Hungary, the first lockdown was launched due to the COVID-19 epidemic exactly one year ago. I, as leader of the most important Jewish organization safeguarding Hungarian Jewish religious traditions, the Federation of Jewish Communities in Hungary – MAZSIHISZ, was already in full swing consulting with my colleagues about the tasks of crisis management.

Címkék:Heisler András, koronavírus, Orbán Viktor, segítség

[popup][/popup]