Heisler: a magyarországi antiszemita jelenségeket arányosan és nem hiszterizálva kell kezelni

Írta: Mazsihisz / Szombat - Rovat: Politika

A Mazsihisz elnöke a Zsidó Világkongresszus vezetőinek levelére válaszolt.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének és Danny Lamm, az Ausztrál Zsidó Közösség igazgatójának válaszolt.  A nemzetközi zsidó vezetők „A magyar zsidóság nincsen egyedül” címmel küldtek neki gratuláló levelet a Mazsihisz elnökévé választása alkalmából, melyben többek között úgy fogalmaztak: “kifejezzük elkötelezettségünket Ön és a magyarországi zsidóság felé abban a küzdelemben, amelyet a Magyarországon tapasztalható, egyre erősödő antiszemitizmus ellen folytatnak.” 

Az alábbiakban Heisler András válaszlevelét közöljük:

 

Heisler Andras jpgTisztelt Lauder úr! Tisztelt Lamm úr!

Nagyon köszönjük a Zsidó Világkongresszus amerikai szekciójától kapott, július 5-i bíztató levelüket.

Amint azt a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésén is hangsúlyoztuk, igen nagyra értékeljük, hogy a világ zsidósága és annak képviselői fokozott figyelemmel kísérik a magyarországi zsidó közösség életét, fejlődését, és különösen a bennünket érő, egyre durvuló antiszemita támadásokat.

A szolidaritás ilyen kifejezése nyilvánvalóvá teheti mindenki számára, hogy a magyar zsidóság nincs egyedül, mindig számíthat a testvérei segítségére.

Engedjék meg, hogy köszönetemet fejezzem ki a magyar zsidóság nevében mindezért a segítségért, amelyet az elmúlt időszakban nyújtottak a számunkra.

Biztosítom Önöket, hogy szervezetünk a továbbiakban is szoros együttműködésben kíván dolgozni a Zsidó Világkongresszussal minden olyan kérdésben, amely a magyarországi és a világ zsidó közösségeinek fejlődését szolgálja.

Bár kétségtelen, hogy Magyarországon erős antiszemita jelenségeket tapasztalunk, de ezeket mindig arányosan és semmiképpen sem hiszterizálva szeretnénk kezelni.

A magyar társadalmat összességében semmiképpen nem jellemzi az izraeli zászlók égetése, a zsidó temetők megszentségtelenítése, vagy horogkeresztek festése a zsinagógák falára. Úgy gondolom, ezek egyedi esetek voltak.

A nagyobb problémát a megfelelő szintű oktatás, tájékoztatás, a hiteles tankönyvek és programok hiányában, a Horthy-kultusz feltámasztásában látom. Véleményem szerint a magyarországi antiszemitizmus ellen ezen területeken kell nagyobb erőfeszítéseket kifejtenünk.

Engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat és őszinte nagyrabecsülésemről biztosítsam a saját magam, a MAZSIHISZ alelnökei és vezetősége nevében is Önöket, s a Zsidó Világkongresszus vezetőit és tisztségviselőit.

Tisztelettel:
Heisler András
Mazsihisz elnök

 

[popup][/popup]