Harvey Milk zsidó polgárjogi aktivistáról nevezték el az amerikai hadiflotta legújabb hajóját

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Harvey Milket a múlt század egyik nagyhatású amerikai személyiségének tartják pedig csupán helyi politikus volt, San Francisco városi tanácsának egyik elöljárója. Politikai küzdelme és tragikus halála nagyban befolyásolta Kalifornia állam és az Egyesült Államok politikusait, a polgárjogi törvényhozást és az amerikai LMBTQ közösség jogi helyzetét. A magyar fejcímek „melegjogi aktivistának” titulálják, de Milk ennél sokkal több volt – akaratlanul vált polgárjogi ikonná.

Mindössze 48 éves volt amikor megölték.

Harvey Milk 1930-ban született egy tehetős és vallásos litvák családban New York államban, Woodmere városkában. A kisváros ma gyakorlatilag New York egyik külvárosa. A konzervatív republikánus Milk családé volt a városka áruháza és nagyapja alapította a zsinagógát is. (Litvákoknak nevezik azokat a főként Litvániából származó zsidókat akik litvák dialektussal beszélnek jiddisül.)

Középiskolai tanulmányait befejezve Albany városában folytatta egyetemi tanulmányait. Történelmet és matematikát hallgat és lelkesen sportol a State University of New York-on. 1951-ben végez és azonnal az amerikai haditengerészetnél jelentkezett szolgálatra. Családi hagyomány volt ez, hiszen édesapja is ott szolgált fiatalemberként.

1951-ben már dúlt a koreai háború és Milket, kiképzése után, a USS Kittiware nevű tengeralattjáró mentőhajóra osztották be. Mesterbúvár képzést kap. Hajója tengeralattjárókkal kapcsolatos búvárfeladatokat lát el.

Hamarosan tiszti rangot kap és a koreai háború befejezése után a kaliforniai San Diego haditengerészeti támaszponton katonai búvároktatóként folytatja a szolgálatot.

Milk a búvár

1955-ben katonai elöljárói nehéz helyzetbe kerülnek, amikor megtudják, hogy Harvey meleg, és nem hajlandó azt titokban tartani. A haditengerészet akkori szabályai szerint hadbíróság elé kellett volna állítaniuk, de erre nem hajlandóak. „Megegyezés” születik és Milket érdemei elismerése mellett leszerelik. Valójában a haditengerészet kikényszeríti a kiváló tengerésztiszt elbocsájtását, csupán azért mert meleg.

Visszamegy New York-ba. Egy iskolában tanít, részvénybrókerként is dolgozik és számos Broadway színházi produkció szervezésében is részt vesz. Politikailag is aktív, a New York-i, vietnami háború ellenes mozgalom támogatója.

1972-ben Milk már 42 éves amikor San Franciscóba költözik. Ott megtakarított pénzéből a Castro utcában egy fényképezőgép boltot és fotóstúdiót nyit. Boltja hamarosan a környékén élő melegek egyik népszerű találkozóhelyévé válik.

Milk boltjában

Milk azonnal beszáll a városi politikába is. 1975-ben ugyan még elveszíti a helyi választást, de 1977-ben barátja és szövetségese, George Moscone polgármester támogatásával nyer és San Francisco első, nyíltan meleg elöljárója lesz a városi tanácsban.

Nem mindenkinek tetszik Milk kampánya és a helyi melegek politikai térnyerése. 1978. november 27-én Dan White, egy 32 éves volt rendőr és tűzoltó, aki maga is városi elöljáró volt korábban, elhatározza, hogy leszámol a város vezetésével. Bemászik a városháza egyik oldalablakán és Smith & Wesson pisztolyával először Moscone polgármesterrel végez. Majd újratölti fegyverét és Milket több lövéssel irodájában agyonlövi.

A városházán történt gyilkosságok és az azt követő bírósági tárgyalás megrázta egész Amerikát. San Franciscóban tüntetések és véres zavargások törnek ki. A feldühödött tüntetők megrohamozzák a Városházát is.

White ügyvédei a tárgyaláson pillanatnyi elmezavarral védekeznek. A vádlott étrendje gyorsételekből állt és magas cukortartalmú Twinkie süteményt fogyasztott, amelyek – úgymond – megbontották kémiai egyensúlyát, ezért követte el a gyilkosságokat. Az esküdtszék hét év börtönre ítéli, abból ötöt tölt le. Kiszabadulása után öngyilkosságot követ el.

A magyar zsidó származású amerikai pszichológus professzor, Thomas Szasz (Szász Tamás) az amerikai igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte a bírósági tárgyalást és az ítéletet.

Hogy miért vált Harvey Milk, ez a tragikus életű helyi politikus ikonikus figurává? Talán azért, mert nem volt forradalmár, elítélte az erőszakot és nem vallott ultraliberális nézeteket. A haditengerészet veteránja volt, egy fényképész üzletéből élő törvénytisztelő kisember. Azért vált politikussá, mert úgy vélte, hogy ugyanolyan jogok és politikai képviselet illeti meg a Castro utca környékének lakóit, mint mindenki mást. Városa nem diszkriminálhatja környékét csupán azért, mert lakóinak többsége nem heteroszexuális.

Milk tragikus életéről számos könyv jelent meg, dokumentumfilmek is készültek. Az USA postahivatala bélyeget adott ki és Sean Penn főszereplésével Budapesten is bemutatott film készült róla.

Harvey Milk ugyan nem volt vallásos, de büszke volt zsidó származására. Jól beszélt jiddisül. Kritizálta azokat a rabbikat, akik felléptek a homoszexualitás ellen, de üzletében büszkén kiakasztotta Bár Micvó fotóját. Minden évben legendás pészachi vacsorát főzött barátai számára.

Néhány napja San Diego kikötőjében vezető politikusok adóztak emléke előtt, amikor vízre bocsájtották a róla elnevezett hatalmas katonai szállítóhajót.

 

[popup][/popup]