Harvard egyetemi diákcsoportok: „Az izraeli rezsim felelős a mészárlásért”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Harvard Egyetem hallgatói csoportjainak levele, amelyben Izraelt hibáztatják a térségbeli erőszakért, visszatetszést váltott ki a prominens öregdiákok és az amerikai törvényhozók részéről.

A levél, amelyet a Harvard Egyetemi Palesztinai Szolidaritási Bizottság írt, kijelenti, hogy a diákok “teljes mértékben az izraeli rezsimet tartják felelősnek a kibontakozó erőszakért”.

A levelet 33 diákcsoport írta alá.

“A mai események nem légüres térben történtek” – áll a nyilatkozatban. “Az apartheid-rezsim az egyetlen felelős. Az izraeli erőszak 75 éve strukturálja a palesztin lét minden aspektusát” – így a levél.

A levelet  azután tették közzé, hogy több mint 1000 izraelit öltek meg és 100-at raboltak a Hamász fegyveresei a szombat hajnalban meglepetésszerű támadást indítottak. Gázában több mint 700 ember halt meg az izraeli megtorló légicsapásokban.

A szombaton közzétett diáknyilatkozatot néhány professzor, valamint Larry Summers, a Harvard volt elnöke is gyorsan visszautasította, aki a korábban Twitter néven ismert X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy “undorodik” tőle.

“A Harvard vezetésének eddigi hallgatása, párosulva a diákcsoportok hangos és széles körben ismertetett, kizárólag Izraelt hibáztató nyilatkozatával, lehetővé tette, hogy a Harvard a legjobb esetben is semlegesnek tűnjön az Izrael állam elleni terrorcselekmények kapcsán ” – fogalmazott a volt amerikai pénzügyminiszter.

A Harvard Egyetem hétfőn saját levelet adott ki, amely nem foglalkozott közvetlenül a vitával, hanem azt írta, hogy az egyetem vezetői ” összetört szívvel” szemlélik az eseményeket.

Aztán a Harvard Egyetem hétfőn saját levelet adott ki, amely nem foglalkozott közvetlenül a vitával, hanem azt írta, hogy az egyetem vezetői “megtörtek” “a Hamász támadása miatt, amely a hétvégén izraeli polgárokat célzott meg, valamint a most zajló izraeli és gázai háború miatt”.

Egy másik, később, kedden kiadott közleményben az egyetem elnöke, Claudine Gay tisztázta, hogy az iskola “elítéli a Hamász által elkövetett terrorista atrocitásokat”.

“Az ilyen embertelenség visszataszító, függetlenül attól, hogy ki-ki hogyan vélekedik a térségben régóta fennálló konfliktusok eredetéről” – mondta.

Hozzátette, hogy bár a diákoknak joguk van “saját maguk nevében beszélni”, egyiküknek sincs joga a Harvard nevében beszélni.

Summers kritikáját eközben több republikánus amerikai törvényhozó is visszhangozta, köztük Ted Cruz, a Harvard öregdiákja, aki az X-en azt írta: “Mi a fene baj van a Harvarddal?”.

Boaz Barak, a Harvard informatika professzora szintén a közösségi médiában ítélte el a levelet, és arra kérte az egyetemet, hogy szakítsa meg a diákcsoportok iskolai kötődését.

“Sok kritikám van az izraeli politikával kapcsolatban, de mindenki, aki aláírta ezt a nyilatkozatot, elnézi a terrorizmust, a nemi erőszakot és a gyilkosságot” – mondta.

Az egyetem zsidó központja, a Harvard Hillel azt állította, hogy a nyilatkozat “a további gyűlölet és antiszemitizmus” jele.

A levelet aláíró csoportok – amelyek felszólították a Harvardot, hogy “állítsa le a palesztinok folyamatos megsemmisítését” – között volt a Harvard Law School Justice for Palestine, a Harvard Jews for Liberation és a Harvard South Asian Law Students Association.

Az Instagramon közzétett bejegyzésében a nyilatkozat szerzője, a Harvard Undergraduate Palestine Solidarity Committee (Harvard Egyetemi Palesztinai Szolidaritási Bizottság) közölte, hogy fiókját ideiglenesen felfüggesztették a levél közzététele után.

A csoport a lépést “visszatérő mintának nevezte a Palesztina-párti üzenetek Meta általi cenzúrázásának”.

BBC

[popup][/popup]