Háromszintes alagúthálózat az egyiptomi határ alatt

Írta: Szombat - Rovat: Háború, Politika

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) többszintes alagúthálózatot fedeztek fel a gázai-egyiptomi határ mentén, amely a Hamász által kiépített fejlett földalatti infrastruktúrájáról tanúskodik.

Fotó: IDF

A felfedezés, amelynek nyomán a három szintű alagútrendszer feltárult, ,még az izraeli biztonsági erőket is meglepte. Ezek az alagutak, amelyeket a “Hamász oxigénvezetékének” neveztek, lehetővé tették a terrorcsoport számára, hogy nagymértékben növelje katonai képességeit az IDF Gázából történt kivonulása óta. A kifinomult infrastruktúra észrevétlenül fejlődött, kijátszva nemcsak az izraeli, hanem az egyiptomi határellenőrzést is. Ez a hálózat döntő szerepet játszott a fegyvercsempészetben, melynek nyomán a Hamász félelmetes harci erővé vált.

Az IDF kiterjeszti az egyiptomi határ mentén folyó kutatásokat, feltételezve, hogy még számos alagút rejtve maradt. A hadsereg folytatja erőfeszítéseit további átjárók felkutatására. Körülbelül három héttel ezelőtt a The Washington Post arról számolt be, hogy Izrael 20 Egyiptomba vezető alagutat azonosított a Philadelphi folyosó (az egyiptomi határ) mentén, és az IDF 14-et megsemmisített közülük. A jelentés szerint becslések szerint további 20 alagút lehet még felfedezetlen Egyiptom és a Gázai övezet között.

Israel HaYom

[popup][/popup]