Három magyar származású minisztere lesz Izrael új kormányának

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael új kormányának három magyar származású politikus is tagja lesz.

Jáir Lapid

Jaír Lapid, a Jes Atid (Van Jövő) vezetője magyar származású újságíró, politikus, aki szolgált már miniszterként Izraelben, és az új koalíció második két évében lesz a tervek szerint miniszterelnök.

Édesapja Tomi Lapid (Lampel Tamás), aki szintén szolgált Izrael minisztereként, szerbiai születésű magyar zsidó volt, Budapesten élte túl a vészkorszakot, így Jair Lapidnak igen mély és összetett a kapcsolata Magyarországgal, amiről a magyar Országházban 2013-ban beszédet is mondott – idézte fel Csepregi Zsolt, az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese a Magyar Nemzet kérdésére.

“Izraelben az idősebb Lapid a magyar ajkú közösség fontos pillére, egyben korszakalkotó centrista politikus volt – emlékeztetett. – A pragmatikus együttműködési területek, kiegészülve Jaír Lapid magyar kötődésével, a két ország együttműködésének új csúcsát hozhatják el. Nyilván ehhez az szükséges, hogy a leen­dő kormányfő érzékenységeit a magyar diplomáciai és politikai kommunikáció szem előtt tartsa” – emelte ki.

Benny Gantz

Hozzátette, hogy a tervezett egységkormány másik két pártelnöke is magyar származású, Beni Ganz védelmi miniszter, továbbá Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője, leendő közlekedésügyi miniszter. Mindkettejüket szoros viszony fűzi Magyarországhoz.”

Beni Ganz (a Kék-Fehér párt listavezetője, aki korábban az Izraeli Véderők vezérkari főnökeként szolgált) édesapja Nahum a székelyföldi Szovátáról származik, édesanyját, Weiss Málkát Mezőkovácsházáról deportálták Bergen Belsenbe 1944-ben.

Merav Michaeli

A munkapárti Merav Michaeli nagyapja Kasztner Rezső volt, a kolozsvári cionista újságíró, az Új Kelet munkatársa, aki a Holokauszt idején a cionista embermentésben tevékenykedett Magyarországon.

Kasztner tevékenységét, alkudozását a nácikkal, és a megmentettek kiválogatásának szempontrendszerét számos vita övezte Izraelben, melynek aktuálpolitikai okai is voltak, s végül egy szélsőjobboldali merénylő oltotta ki életét. (Kasztner Rezsővel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják)

[popup][/popup]