Harmaduk hisz Istenben, de felük jár zsinagógába – felmérés a brit zsidókról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy új és átfogó tanulmány részletes képet nyújt arról, hogy a brit zsidók miképpen értelmezik és élik saját zsidóságukat.

A tanulmány a Jewish Policy Research Institute (JPR) Nemzeti Zsidó Identitás Felmérésén alapul, amelyet 2022. november-decemberében végeztek a JPR kutatási panel közel 5000 tagja körében. Ez a legnagyobb ilyen jellegű felmérés, amely a 270 ezer fős brit zsidó közösségről minden eddiginél részletesebb képet ad.

A kutatási jelentés a kortárs zsidó élet számos kulcsfontosságú témáját érinti, többek között a vallási meggyőződés és hovatartozás, a zsidó oktatás és kultúrafogyasztás, a zsidó etnikum, a cionizmus és az Izraelhez való kötődés, az antiszemitizmus, a jótékonykodás és az önkéntesség kérdését, valamint a közösségi elkötelezettség és a boldogság közötti kapcsolatot.

A jelentés néhány kulcsfontosságú megállapítása:

– A brit zsidók mindössze 34%-a hisz Istenben, “ahogyan azt a Biblia leírja”. Ugyanakkor a brit zsidó felnőttek több mint fele tartozik valamilyen zsinagógához, és sokkal többen gyakorolják a zsidó vallási kultúra egyes aspektusait.

– Az Egyesült Királyságban élő zsidók 94%-a szerint az erkölcsös és etikus viselkedés fontos része zsidó identitásának. Tíz brit zsidóból majdnem kilenc arról számolt be, hogy évente legalább egy jótékonysági adományt juttat valamilyen rászorulónak.

– A brit zsidók 88%-a járt már legalább egyszer Izraelben, és 73%-uk állítja, hogy nagyon vagy valamennyire kötődik az országhoz. A magukat “cionistának” vallók aránya azonban az elmúlt évtizedben 72%-ról 63%-ra csökkent.

– A brit zsidó felnőttek közel egyharmada tapasztalt személyesen valamilyen antiszemita incidenst a felmérést megelőző évben, ami jóval magasabb, mint a rendőrség vagy a közösségek által regisztrált incidensek száma.

JPR

[popup][/popup]