Harédi képviselő: A cionisták Judenrat-tagok voltak és nem törődtek a Holokauszt áldozataival

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika, Történelem

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap felháborodást váltott ki a haredi körökben, miután – a vallásos izraelieket az ukrajnai utazástól elrettenteni szándékozó megjegyzéseiben – azt mondta, hogy “Isten nem mindig védett meg minket, sem európai, sem ukrán földön”.

Jiszrael Eichler

A megjegyzések kisebb koalíciós válságot robbantottak ki.

A miniszterelnök az ultraortodox lakosságot akarta figyelmeztetni: ne vegyenek részt az ukrajnai Umanyba irányuló éves zarándoklaton Ros Hásáná idején, az ott zajló háború közepette.

Netanjahu kijelentését azonban – amely nyilvánvaló utalás a holokausztra, az évszázados antiszemitizmusra és pogromokra – heves visszautasítás fogadta az ultraortodox politikusok és más közéleti személyiségek részéről. Egyesek “eretnekséggel” vádolták a miniszterelnököt, egy képviselő pedig “a hatalom bálványimádása, közönségessége és a szekuláris rezsim asszimilációja” ellen indított támadást.

A legszelídebb választ a Sasz párt adta ki, mondván: “Isten mindig megvédte Izrael népét minden száműzetése és üldöztetése során. Ez az oka annak, hogy Izrael népe az egyetlen, amely csodával határos módon évezredeken át fennmaradt, miközben sok más hatalmas nép eltűnt. Természetesen az isteni védelem feltétele a hűség, a Tóra és a parancsolatok megtartása”.

Aryeh Ehrlich, a népszerű Haredi magazin, a Mishpacha szerkesztője ezt tweetelte: “Nem tisztelhetjük Bibit, amikor ilyen szentségtörést, ilyen alantas és durva megjegyzéseket tesz Isten ellen”.

Egy következő bejegyzésben Ehrlich hozzátette: “Eljött az ideje [Benny] Gantznak”, arra utalva, hogy a haredi pártoknak Netanjahutól elpártolva az ellenzéki Nemzeti Egység párt vezetője mellé kellene állniuk. “Az Isten iránti hűség erősebb, mint Bibi imádata. Netanjahu nem egy bálvány”.

A legellenségesebb reakciót azonban az Egyesült Tórai Zsidóság képviselője, Jiszráél Eichler adta, aki Netanjahu “tudatlanságát” szidta, és jelezte, hogy szerinte nem Isten, hanem a “cionisták” a felelősek a holokauszt szenvedéseiért.

Eichler azt írta, hogy “Izrael Istene több mint egy évszázadon keresztül megmentette Izrael földjét a hatalom bálványimádásától, a szekuláris rezsim közönségességétől és asszimilációjától”.

A németeket (1942-ben) rendkívüli csodák gátolták meg Izrael meghódításában, nem a cionisták, érvelt Eichler. A továbbiakban azt állította, hogy a cionisták valójában hátat fordítottak az európai zsidóknak, meghiúsították a mentési kísérleteket és megvetették “a gettók zsidóit”, miközben hozzátette, hogy egyesek együttműködtek a hírhedt „Zsidó tanácsok” (Judenrat) képviselőivel.

Eichler szerint az egykor nagyra becsült hadsereg “alkalmatlanságára és megvetettségére” az 1973-as jom kippuri háborúban derült fény. “Ha megnézzük, kik voltak a tábornokok, rájövünk, hogy csak a Mindenható Isten csodájának köszönhetően maradtunk életben” – érvelt Eichler.

Eichler szerint “egyes cionisták még a gettókban élő zsidókat is emberi pornak nevezték, akik megérdemlik a sorsukat “.

“Hallgassatok, amikor Izrael Istenét hibáztatjátok kudarcotokért és bűntetteitekért” – jelentette ki. “Ha nem lennének olyanok, akik megtartják a Tórát, Izraelt már régen kitörölték volna a Közel-Kelet térképéről”.

Times of Israel

Címkék:cionizmus, harédiek, holokauszt, Netanjahu, zarándoklat

[popup][/popup]