Harc az (evolu)cionizmus ellen – Betiltották Harari könyveit Iránban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A teheráni Könyvkiadók Egyesülete bírósági eljárást helyezett kilátásba a Harari könyveit forgalmazó cégek ellen.

Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari, napjaink izraeli sztártörténésze az utóbbi évtizedben három bestsellert írt; közülük talán legismertebb a 2011-ben megjelent Sapiens – Az emberiség rövid története (eredetiben Sapiens – A Brief History of Humankind).

A teheráni Könyvkiadók Egyesülete most Harari könyveinek iráni forgalmazását és vásárlását is törvényen kívülinek nyilvánította. Az ország kulturális minisztériuma májusban döntött erről, hivatkozással arra, hogy a mű az evolúciós elméletet hirdeti, és ezáltal „meghamisítja a történelmet”.Az  IRNA, az ország hivatalos hírügynöksége hétfőn arról írt, hogy az egyesület bírósági eljárást helyezett kilátásba a Harari könyvét forgalmazók ellen.

Yuval Noah Harari on Twitter

The Iranian regime fears free scientific inquiry. But I hope the Iranian people will find ways to obtain scientific knowledge and voice their views. https://t.co/PhMfvjLtsJ

„Az iráni rezsim fél a szabad tudományos vizsgálódástól. Remélem azonban, hogy az iráni nép megtalálja a módját, hogy hozzáférjen az igazsághoz és hallatja a hangját.” Ezt írta Harari válaszul az intézkedésre.

Harari könyvei már régen szúrják az iráni keményvonalasok szemét, akik cionistának bélyegezték a filozófust és akik számára a nyugati kultúra egésze nem más, mint a „rendszer elleni puha  támadás”.

Címkék:Beitltás, cionista, evolucionista, Irán, Yuval Noah Harari

[popup][/popup]