Hány moszlim él az Egyesült Államokban?

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Körülbelül 2,35 millió muszlim felnőtt és gyermek (az ország lakosságának 0,8%-a) élt az Egyesült Államokban 2007-ben, amikor a Pew Research Center elkezdte mérni ennek a csoportnak a nagyságát, demográfiai jellemzőit és nézeteit. Azóta a növekedést elsősorban két tényező serkenti: a muszlim bevándorlók folyamatos beáramlása az Egyesült Államokba, valamint a muszlimok átlagnál nagyobb gyerekvállalási hajlandósága.

 Az „Islamic Center of America” Dearborn városában (forrás: Wikipedia)

2015-ben a Pew Center úgy becsülte, hogy 2020 -ra a muszlimok száma 3,85 millióra nő majd. Ez a teljes lakosság nagyjából 1,1%-a. A bevándorlásból származó muszlim népességnövekedés azonban a közelmúltban lelassulhatott a szövetségi bevándorlási politika változásai miatt.

Az Egyesült Államokban a muszlim imaházak száma is nőtt az elmúlt 20 évben. A Cooperative Congregational Studies Partnership által 2000-ben végzett tanulmány abban az évben 1209 mecsetet azonosított az Egyesült Államokban. 2011-es nyomon követő tanulmányuk megállapította, hogy a mecsetek száma 2106-ra nőtt, a 2020-as kiadás pedig 2769 mecsetet talált –ez több mint kétszerese a két évtizeddel korábbinak.

A népesség növekedése a muszlimok esetében is együtt járt a nagyobb jelenléttel a nyilvános szférában. Így például 2007-ben, a 110. kongresszusban jelent meg az első muszlim tag, Keith Ellison demokrata képviselő, Minnesota államból. Később abban a ciklusban a Kongresszusba jutott egy másik muszlim képviselő is:  a demokrata Andre Carson-Indiana államból. A jelenlegi 117. kongresszusban még két muszlim van Carson mellett, mind a ketten nők és a Demokrata Pártot erősítik: Ilhan Omar Minnesotából és Rashida Tlaib Michiganből.

A számuk növekedésével a muszlimok arról is beszámoltak, hogy nagyobb diszkriminációval találkoznak. 2017 -ben, a Trump -adminisztráció első hónapjaiban a muszlim amerikai felnőttek körülbelül fele (48%) mondta azt, hogy személyesen tapasztalt valamilyen megkülönböztetést vallása miatt az előző évben. Ez számos tapasztalatot tartalmazott, a gyanúsan viselkedő emberektől a fizikai fenyegetésig vagy támadásig. Összehasonlításképpen 2011-ben a muszlim felnőttek 43%-a mondta, hogy legalább egy ilyen tapasztalata van, 40%-uk pedig ezt mondta 2007-ben.

A Pew Research Center 2014-ben, 2017-ben és 2019-ben végzett felmérései során arra kérte az amerikaiakat, hogy értékeljék a vallási csoportokat 0-tól 100-ig terjedő skálán, ahol a nulla a teljes elutasítást, a 100 pedig a maximális elfogadást jelenti. E felmérések során a muszlimokat következetesen a legkevésbé elfogadott csoportok közé sorolták, az ateistákkal együtt. Ugyanakkor, érdekes módon, a legelfogadottabb vallási csoportnak a zsidók bizonyultak, megelőzve még a nagy protestáns felekezeteket is.

Pew Research Center

Címkék:Egyesült Államok, Iszlám

[popup][/popup]