Hangulatkép: az október 7-i mészárlás túlélőit zaklatták a brit határőrök

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A manchesteri repülőtéren a határőrség tisztviselői két órán át vallatták a 23 éves Daniel Sharabit és testvérét, a 22 éves Neriyahot, miután rájöttek, hogy a Nova fesztiválon elkövetett Hamasz mészárlás túlélői.

Daniel és Neriyah Sharabi

„Nem akarom, hogy itt is azt csináljátok, amit Gázában” – mondta nekik egy határőr.

Az izraeli testvérpár odahaza hősöknek kijáró tiszteletben részesül, mivel október 7-én hatórás tűzharcban 150 ember életét mentettek meg, a Hamász terroristái ellen harcolva. Egyik barátjukat meggyilkolták, a másikat pedig túszul ejtették az iszlamista támadók.

A testvérek azért látogattak az Egyesült Királyságba, hogy pénzt gyűjtsenek a terrortámadások túlélőinek.

„Azt kérdezték tőlünk, hogy miért jöttünk az Egyesült Királyságba, én pedig elkezdtem mondani, hogy mi is átéltük az október 7-i mészárlást, és azért vagyunk itt, hogy megosszuk a történetünket. Amikor ezt meghallották, egyszerűen kiakadtak” – mondta Neriyah.

Elmondása szerint két tisztviselő elkezdte „kihallgatni” őket, azt kérdezgetve, hogy szolgált-e a hadseregben, és hogy mit csináltak. Közel két órán keresztül faggatták őket. Neriyah elmondta, hogy hallott már az Egyesült Királyságban tapasztalható antiszemitizmusról, de nem tudta, hogy az mekkora, egészen a határőrökkel való találkozásáig.

„A történtek után nem érzem magam biztonságban, nem akarok újra visszajönni ebbe az országba” – mondta.

„Ez az első és az utolsó alkalom, hogy itt vagyok” – nyilatkozta Daniel a Daily Mailnek.

Neokohn/Szombat

[popup][/popup]