Hangnemet vált az iráni elnök

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Politika

A zsidókkal nincs baja, csak a cionisták ellen harcol.

Hassan Rohani nemrég beiktatott iráni elnök mosolyoffenzívába kezdett –  így értékeli a német der Spiegel Rohani zsidóknak küldött újévi üdvözletét. Elődje 2009-ben még más üzenetet küldött a zsidó újévre: a “cionista rezsim elleni harcra” buzdított és a Holokausztra emlékezőket becsmérelte.

rowhani

Hassan Rohani, iráni elnök. (Fotó: telegraph.co.uk)

Hassan Rohani nemrég beiktatott iráni elnök szokatlan módon minden zsidót köszöntött ros hasana, a zsidó újév alkalmából. Az üzenet hatására találgatások kezdődtek Izraelben Teherán politikai szándékairól.

  “Amikor itt Teheránban lenyugszik a nap, minden zsidónak és különösen az iráni zsidóknak kívánok áldott ros hasanát” – írta Twitter-üzenetében Rohani az idén szeptember ötödikén és hatodikán tartott zsidó újév alkalmából. A szokatlan lépés nyomán Izraelben máris elkezdődtek a találgatások Rohani szándékairól.

Nem világos, vajon maga Rohani fogalmazta-e az üdvözletet. A dpa német hírügynökségnek az iráni államfő egyik tanácsadója elmondta, hogy az elnöknek nincs saját Twitter-fiókja. Azt a tényt, hogy Rohani valamelyik bizalmasa már hónapok óta az elnök nevében és engedélyével szorgalmasan twitterezne, a tanácsadó nem erősítette meg. Röviddel azután, hogy Rohani Twitter-üzenete megjelent a virtuális térben, Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szintén rövid bejegyzésben kívánt boldog ros hasánát a közösségi oldalon.

Rohani

Rohani twitter üzenete

Az, hogy a mérsékelt iráni elnök kifejezetten “minden zsidóhoz” intézte szavait, mindenképpen jelentős változás Mahmúd Ahmadinezsád korábbi elnök keményvonalas politikájához képest. A nemrég leköszönt Ahmadinezsád ugyanis “rákos fekélyként” beszélt Izraelről, valamint követelte, hogy a zsidó államot “radírozzák ki” a térképről. Többször is kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét.

“Elítéljük a zsidóknak a nácik általi mészárlását, és elítéljük a palesztinoknak a cionisták általi mészárlását” – olvasható az iráni külügyminiszter Facebook-oldalán, ahová nemrég feltette a Tasnim hírportálnak adott interjúját. Zaríf emellett közzétette: “nincs semmi kifogásunk a zsidókkal és a judaizmussal szemben, de nem engedjük meg a cionistáknak, hogy Iránt antiszemitának és háborúpártinak állítsák be a propagandájukban azzal a céllal, hogy folytathassák a palesztin nép elnyomását (…) és elfeledtethessék bűnüket.”

Az iráni külügyminiszter nemrég kinevezett szóvivője pénteken közölte, hogy Zaríf mellett immár ő is megtalálható Facebook portálon. Marszi Afkám, az első női külügyi szóvivő elmondta: arra fogja használni az amerikai közösségi oldalt, hogy informálja az iráni lakosságot, és megválaszolja az esetleges kérdéseket. A nyugati internetes weboldalak használatával kapcsolatos legutóbbi kormányzati döntések az iráni politikai vezetés gondolkodásában beálló változásokat sejtetnek.

Ras Simt, a Tel-Aviv-i Egyetem Irán-szakértője úgy véli, hogy Rohani barátságos szavai nem pusztán üres frázisok. “Irán mindig azt vallotta, hogy különbséget tesz a zsidóság és a cionizmus között, és ő anticionista politikát folytat” – idézte a szakértőt az izraeli Háárec című lap. Simt szerint az újévi üdvözlet egy új diskurzus és atmoszféra kialakítására tett erőfeszítéseket fejezi ki a nyugati országokkal való kapcsolatokban. Ezzel együtt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni Teherán Izraellel és a Nyugattal szembeni politikájának változásáról.

Az sem zárható ki, hogy Róháni és külügyminisztere angol nyelvű tweetjei esetén csupán egy ügyes sakklépésről van szó. Az elnök Twitter-bejegyzései elsősorban a külföldi országoknak szóltak, miközben kritikusai a hasonló üzeneteket később, vagy egyáltalán nem veszik észre.

A Facebook és a Twitter le van tiltva Iránban, mivel a platformokat nem tartják összeegyeztethetőnek az iszlámmal. A Facebook-tagság bűnnek számít, ennek ellenére hivatalos becslések szerint is 17 millió iráninak van profilja a portálon. A közösségi oldal állami “blokádját” technikai trükkökkel kerülik meg az irániak.

*

Az iráni zsidó közösség talán a legrégibb a diaszpórában. Egyes források 2400, mások 2700 évesre becsülik. Az iszlám forradalom idején még 80 ezer főt számláló közösség mára tízezer fősre apadt. Az elvándorlók java része Izraelbe és az Egyesült Államokba emigrált.

Mint megtűrt vallási kisebbségnek, egy képviselője ül a parlamentben, akinek azonban hivatalból támogatnia kell a kormány anticionista politikáját.

[popup][/popup]