Al Quds nap: vidám lincshangulat Teherán utcáin

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Irán legfőbb vallási vezetője kijelentette: ’Mindenki kötelessége, hogy a palesztinok és más moszlim népek ellen irányuló despotikus rendszer ellen küzdjön… A cionista rendszer hanyatlásnak indult, ahonnan nincs visszaút, bukása napirenden van’.

Ünnepi hangulat Teherán utcáin

Az évente rendezett Quds nap alkalmából elmondott televíziós beszédében Ali Hámenei ajatollah szidalmazta Izraelt, amiért rendezte kapcsolatait „bizonyos gyönge arab kormányzatokkal” abból a célból, hogy „aláássa a számára rémálomnak tűnő arab egységet”. Felszólította a palesztinokat, hogy folytassák az ellenállást, és a moszlim kormányokat, hogy segítsék őket harcukban.

Mohammed Javad Zarif iráni külügyminiszter szerdai Twitter üzenetében Izraelt ’apartheid rezsimnek ’ nevezte. „A Quds napi megemlékezés minden évben jelzi a Palesztinával történő globális szolidaritás erkölcsi parancsát” – írta.

Irán 1979-ben, az iszlám forradalom évében iktatta be a hivatalos ünnepek közé Jeruzsálem (Al Quds) napját. Az Izrael-ellenes beszédek, rendezvények, és a Jeruzsálem „felszabadításával” kapcsolatos fenyegetések napja ez. Ebben az évben közel esik a zsidó állam által ünnepelt Jeruzsálem napjához, május 10-éhez, amikor Izrael hivatalosan deklarálta a város egységét.

A koronavírus elleni korlátozó intézkedések ellenére a tömegek „spontán módon” özönlöttek ki Teherán utcáira – jelentette az állami tévé. Szokás szerint izraeli és amerikai zászlókat égettek, „Halál Amerikára” és „Halál Izraelre” jelszavakat skandáltak.

A pakisztáni Peshawarban tüntetők amerikai, izraeli és indiai zászlókat gyújtottak meg Ramadán, az iszlám szent hónap utolsó napján. Hasonló megmozdulások voltak Szíriában és Irakban is.

Dávid-csillagos amerikai szabadságszobrot égetnek

Berlinben viszont ebben az évben – csakúgy, mint tavaly – megtiltották az 1996 óta hagyományossá vált Al Quds napi fölvonulást. A város azért hozott ilyen intézkedést, mert Németországban törvény tiltja az Izrael megsemmisítésére irányuló uszítást.

Az e napra időzített akciók során a világ Izrael-ellenes hackerei “#OPJerusalem,” hashtag alatt propaganda anyagokat jelentetnek meg honlapjaikon. A múlt évben számítógépes szimulációkat mutattak be izraeli városok bombázásáról, és jelszavakat a zsidó állam megsemmisítéséről.

Izrael és Irán között az utóbbi időben egyre nő a feszültség. Egymást vádolják a tengerjáró hajóikat ért támadásokért, amelyek károkat okoztak, de nem jártak halálos áldozatokkal, és egyetlen hajó sem süllyedt el. Az iráni nukleáris kísérleti telepet ért támadásért is Izraelt tették felelőssé.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Al Quds nap, Irán, Teherán

[popup][/popup]