Hamasz párti tüntetők barbár pusztítása a berlini Humboldt Egyetemen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kevesebb mint egy héttel azután, hogy Izrael-ellenes aktivisták elfoglalták a berlini Humboldt Egyetem társadalomtudományi karának épületét, az Egyetem vezetése beengedte a független fotósokat. A falakon, oszlopokon és padlón Hamász-szimbólumok és a zsidó állam elleni jelszavak olvashatóak. A barbár pusztításról a Die Welt c. napilap tudósított.

Nem sokkal a berlini Humboldt Egyetem Társadalomtudományi Intézetének kiürítése előtt az épületfoglaló diákok Julia von Blumenthal egyetemi elnököt szidalmazták dobszó kíséretében. Ez látható az elfoglalt épületből készült videón, amelyet a “Student Coalition” nevű épületfoglaló csoport osztott meg az Instagramon.

Egy férfi szerint a házfoglalókat a rendőrség több napig tartó “vérfürdővel” fenyegette meg, ha kilakoltatják őket. Több felszólaló pedig azt követelte, hogy legalább azt akadályozzák meg, hogy a rendőrök megállapítsák a házfoglalók személyazonosságát, miután önként elhagyták az épületet. Az egyik felszólaló azt állította, hogy attól tart, hogy ellenkező esetben vízummegvonással fenyegetik; egy másik felszólaló azt kiabálta, hogy a házfoglalókat azzal fenyegetik, hogy a “politikai üldözöttek” listájára kerülnek.

A valóságban a rendőrök a büntetőeljárási kötelezettségüknek akartak eleget tenni. Ekkor, csütörtök este már régóta ismert volt a házfoglalók közösségi médiában közzétett bejegyzéseiből, hogy az intézet falait antiszemita feliratok borítják – és hogy a kezdetleges barikádok építése során bútorokat rongáltak meg.

A cél az volt, hogy megállapítsák, pontosan kik foglalták el az épületet mintegy 24 órán keresztül az egyetem vezetőségének beleegyezésével, hogy később feljelentést lehessen tenni rongálás és gyűlöletkeltés miatt.

A megszállás befejezése után az egyetem újságírói kezdetben nem látogathatták meg a megrongált intézeti épületet. A nagyszámú sajtómegkeresés miatt az egyetem szerdán két független hírügynökségi fotóst engedett be az épületbe, miután az intézet munkatársainak lehetőségük volt arra, hogy irodáikban számba vegyék a helyzetet. A fotókat minden érdeklődő fél rendelkezésére bocsátották – ez a szokásos eljárás, amikor a nagyszámú sajtómegkeresésnek másképp nem lehet megfelelni.

A képek még több részletet és az épület falaira festett propagandaüzenetek mértékét mutatják. Korábban már ismertek voltak a “40 000 mártírra” – iszlamista szóhasználattal élve – lezuhanó stilizált bombákat ábrázoló falfestmények. Állítólag ez a gázai áldozatok száma, bár nem tudni pontosan, hogy a halottak közül hányan civilek, és hányan Hamász-harcosok.

Az eddig nyilvánosságra hozott videókon nem látható például az a kép, amelyen egy férfi két vértől csöpögő bevásárlószatyrot cipel, amelyekből karok és kezek állnak ki. A beszédbuborékban a férfi németül azt mondja: “A gyermekeim”. Egy másik falon ez áll: “Nincs helye az antiszemitizmusnak”.

Az egyik oszlopot tetőtől talpig a Hamász háromszög szimbólumával festették fel, amelyet a terrorista milícia például a zsidó célszemélyek megjelölésére használ propagandaanyagaiban. Az oszlopon a háromszögek között az anarchia szimbólum és egy kalapács és sarló kombinációja díszeleg.

Die Welt

[popup][/popup]