Hamasz információs bázis az UNRWA székház alatt – az UNRWA „semmit sem tudott róla”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Közvetlenül az ENSZ segélyszervezet, az UNRWA gázai központja alatt fedezte fel az izraeli felderítés a Hamász szigorúan titkos adatközpontját. A szervezet vezetője szerint ők nem tudtak semmiről.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének, az UNRWA-nak a Gázai övezetben található központja alatt rejtette el a Hamász terrorcsoport az egyik legjelentősebb információs centrumát – – derítette ki az izraeli hadsereg.

A földalatti adatközpontot – elektromos kapcsolóhelyiséggel, ipari akkumulátortelepekkel és a számítógépes szervereket működtető Hamász-terroristák lakóhelyiségével – pontosan olyan ott építették fel, ahol Izraelnek kezdetben eszébe sem jutna keresni, nemhogy célba venni egy légicsapás során.

A szerverfarm leleplezése a legújabb kínos ügy az UNRWA számára, amelyet már számos alkalommal rtek tetten a Hamasszal való összejátszása miatt.

Izrael a múlt hónapban azzal vádolta meg az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének 12 munkatársát, hogy részt vettek a Hamász vezette terroristák október 7-i mészárlásában, akik 1200 embert öltek meg és 253 túszt ejtettek gyilkos ámokfutásuk során.

Amióta a vádak a múlt hónap végén nyilvánosságra kerültek, az UNRWA számos vezető donorországa jelentette be, hogy felfüggeszti a szervezet finanszírozását. Ha ez valóban megtörténik, az ügynökség heteken belül leállíthatja működését Gázában és a Közel-Kelet más részein.

Az UNRWA gázai központja Gáza város előkelő Rimal negyedében található, egy olyan területen, ahol az IDF korábban már működött, felszámolta a helyi Hamász-zászlóaljat és kivonta csapatait.

A Gázavárosban indított első szárazföldi offenzíva idején a hadsereg nem talált rá a Hamász adatközpontjára, és nem is tudott róla sokat. De az új hírszerzési információk, amelyek elsősorban az elfogott terroristák kihallgatása során kerültek elő, segítettek meghatározni, hogy „hol kell ásni”.

ToI

[popup][/popup]