Hamasz erőszak izraeli nők ellen – a nőjogi mozgalmak hallgatnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Annak ellenére, hogy a Hamasz-terroristák október 7-én elkövetett szisztematikus szexuális brutalitásai világosan bizonyítottak, a legtöbb nemzetközi nőjogi szervezet vagy nem nyilatkozik, vagy az izraeli hadsereget bírálja.

Az izraeli Noa Argamanit a Hamász terroristái elrabolják 2023. október 7-én

Miközben az ENSZ kampányt hirdet a nők elleni erőszak felszámolásának napjára, a túlélők és elsősegélynyújtók, akik tanúi voltak a Hamász által október 7- elkövetett barbárságainak, borzalmas képet festenek a nők és lányok ellen elkövetett szisztematikus szexuális támadásokról.

A Supernova zenei fesztivál egyik túlélője, ahol mintegy 360 embert mészároltak le, elmondta, hogy szemtanúja volt annak, ahogy a Hamász terroristái megerőszakoltak egy izraeli lányt: “Ahogy bujkálok, a szemem sarkából látom, hogy [egy terrorista] megerőszakolja a lányt” – mesélte a szemtanú. “Lehajoltak hozzá, és rájöttem, hogy megerőszakolják, aztán egyszerűen továbbadják a következő terroristának”.

Ennek ellenére világszerte számos feminista és nőjogi szervezet feltűnően hallgat – sőt, egyesek még a vádak valóságtartalmát is megkérdőjelezik.

Többek között az ENSZ Nemek Közötti Egyenlőségért és a Nők Esélyegyenlőségéért Felelős Egysége (más néven UN-Women) október 13-án nyilatkozatot adott ki, amelyben a Hamász brutalitásait egy napon említi Izrael önvédelmével. Hasonlóképpen, az ENSZ nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó bizottsága (CEDAW) elmulasztotta elítélni a Hamász atrocitásait. A nemzetközi #MeToo mozgalom pedig teljesen elhallgatta a Hamász bűntetteit és az izraeli áldozatokat.

Megerőszakolt izraeli nő holtteste a szabadtéri fesztivál helyszínén

Szerdán izraeli nőjogi szakértők először találkoztak a UN-Women képviselőivel, hogy október 7-én a Hamász nők és gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeinek hivatalos elismerését szorgalmazzák. Ez volt az első találkozó, amelyet az ENSZ nők és gyermekek jogainak védelmével foglalkozó missziója a Hamász támadása óta tartott izraeli érdekvédőkkel.

Az izraeliekkel való találkozót követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban ülésezett “A közel-keleti helyzetről, beleértve a palesztin kérdést”. Ott Sima Bahous, a UN Women ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy “riasztóak a nemi alapú és szexuális erőszakról szóló jelentések”. Beszédében, amely a gázai és a Palesztin Hatóságban élő nők helyzetére összpontosított, elítélte a Hamász Izraelen belüli bűncselekményeit is, és ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják azokat.

De Bahous sovány beismerése a szexuális visszaélésekről sajnos a kivétel, nem a szabály.

Orit Sulitzeanu, az Izraeli Erőszak-krízisközpontok Szövetségének ügyvezető igazgatója árulásnak nevezte, hogy a nőjogi csoportok nem ítélték el a Hamász nők elleni visszaéléseit.

“A nemek közötti egyenlőségért küzdő csoportok lételeme éppen az, hogy segítsenek az ilyen atrocitások áldozatainak. Egy terhes nő hasát felvágták, és a meg nem született gyermekét lelőtték. Hogyan tudna bárki is hallgatni, amikor ilyen szörnyű tettekkel szembesül?” – mondta Sulitzeanu a The Times of Israel című izraeli lapnak adott interjúban.

Michal Herzog

Szerdán Michal Herzog izraeli first lady véleménycikket tett közzé a Newsweekben, amelyben felháborodásának adott hangot és árulásnak nevezte, hogy a nemzetközi közösség nem ítélte el a Hamász által október 7-én elkövetett szexuális erőszakot.

“Egy Hamász-videó egy kibucból azt mutatja, ahogy a terroristák megkínoznak egy terhes nőt, és eltávolítják a magzatát. Törvényszéki szakértőink olyan megerőszakolt nők és lányok holttestét találták meg, akiknek a brutális erőszaktól a medencecsontja eltört” – írta Herzog, aki megbélyegezte a nemzetközi szervezeteket hallgatásukért.

ToI

Címkék:ENSZ, Hallgatás

[popup][/popup]