Hamasz-alagút a gyerekágy alatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Times of Israel tudósítója elkísért egy izraeli hadmérnöki egységet Gázába, hogy közelebbről ismerkedjen a Hamasz harcmodorral.

Egy élénk színű ruhákkal teleszórt hálószobában, a három gyerekméretű ágy egyike alatt a katonák találtak egy átjárót.

“Nem etikus, ahogy a Hamász működik” – mondta egy tartalékos műszaki tiszt miközben a The Times of Israel újságírójának megmutatta az alagutat.

“Egy gyerekszobát használnak alagút elrejtésére, egy gyerekágy alatt… Ez a valóság” – mondta.

Az alagútnak két ága volt – az egyik nyugatra, a tengerpart felé, a másik pedig délkeletre, Gáza város felé, ahol a Hamász fő alagúthálózata található.

Ez a hálózat képezi Izrael gázai offenzívájának gordiuszi csomóját; ez a kulcs a Hamász megbénításához, de egyben rendkívül veszélyes és bonyolult vállalkozás is az IDF számára.

Mivel a földalatti erődítmények hálózata zsúfolt lakónegyedek alatt húzódnak, a hadseregnek nincs más választása, mint hogy a harcot az otthonokban, kórházakban, iskolákban és klinikákon folytassa, amelyekről úgy gondolják, hogy az alagúthálózatot fedik. Október 7-én a Hamász terroristái behatoltak izraeli otthonokba, és hálószobákat alakítottak háborús övezetekké. Mivel a terrorcsoport cinikus módon civileket használ emberi pajzsként, most az izraeli katonákat kényszeríti ugyanerre.

Az IDF jelezte, hogy nem tervez alagútháborút, mivel az átjárók valószínűleg alá vannak aknázva ellátva. Ehelyett az alagutakat a megtalálásuk után lerombolják.

Adoniram alezredes (vezetéknevét az IDF biztonsági okokból nem közölte), a 614. zászlóalj parancsnoka a The Times of Israel című lapnak elmondta, hogy az általuk talált alagutak és rakéták többsége mélyen a polgári területeken található.

“Sok fegyverrel, sok alagúttal találkozunk. Itt láttak egyet egy gyerekszoba alatt. Találtunk játszótereken, találtunk óvodákban és mecsetekben. Holnap reggel valaki azt fogja mondani: ‘Miért támadtak meg egy mecsetet?’. Ez az oka” – mondta Adoniram.

Az alagutakhoz hasonlóan a rakétakilövő helyeket is nehéz lehet megtalálni; gyakran a föld alatt, lakónegyedek mélyén rejtőznek.

ToI

Címkék:alagutak, Gáza, Hamasz

[popup][/popup]