„Haladó” amerikai szervezetek Izrael ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izrael bojkottját követelő, “haladó”amerikai diákszervezetek valójában keményen szélsőbaloldaliak. Vezetőik közt van, aki abban hisz, hogy 9/11 az amerikai kormány műve volt, mások nyíltan hirdetik Izrael felszámolását. Közülük az egyik leghírhedtebb a Jewish Voice for Peace, amely kósersági pecsétet ad minen Izraelt gyűlölő mozgalomnak.

Két amerikai diákszervezet, a Students for Justice in Palestine (SJP) és a Jewish Voice for Peace (JVP) helyi tagozata filmvetítést tartott szeptember 22-én a nagyhírű Cornell Egyetemen, mely az Ivy League (az elit egyetemek Borostyán Ligája) büszke tagja. A vetítésen Abby Martin Gaza Fights for Freedom (Gáza a szabadságét harcol) című dokumentumfilmjét láthatta a nézőközönség.

A két fent nevezett szervezet azt állítja magáról, hogy az igazság és a társadalmi igazságosság harcosai. A rendezőnő azonban összeesküvés elméletek bajnokaként híresült el, a SJP és az JVP narratívája pedig alig palástolt történelmi revizionizmus.

Martin karrierje azal kezdődött, hogy elmondta az „igazságot” az ikertornyok elleni támadásról: ő a maga részéről azt igyekezett bizonyítani, hogy a 2001. szeptember 11-i támadás valójában az USA kormányának aknamunkája volt.

Martin ezután a Russia Today-hez, az orosz állam által működtetett hírcsatornához került. A hírcsatornát az amerikai kormány fellépése következtében működtetői kénytelenek voltak idegen ország ügynökeként regisztrálni. Martin az RT riportereként folytatta konspirációs elméletek hirdetését, miszerint az USA kormányzata megrendezett terrortámadásokkal – többek között a 9/11-gyel – készített elő háborúkat és terrorista cselekményeket. A rendezőnő Izraelt „hitleri módszerek” alkalmazásával vádolta, a zsidó állam elleni antiszemita kirohanásait pedig a nyíltan neonáci The Daily Stormer több ízben dicsérte.

A SJP és a JVP minden erejével törekszik a zsidó állam démonizálására. A The Cornell Daily Sun diáklapban október 22-én megjelent véleménycikkben az SJP és más szervezetek tagjai azt állították, hogy az izraeli oktatási intézmények „ártatlanok legyilkolását támogatják”. A cikk szerzői ezzel gyakorlatilag a középkori vérvádat visszhangozzák.

Ezek az állítólag progresszív szervezetek antiszemita összeesküvés elméleteket hirdetnek és lényegében elkötelezték magukat Izrael megsemmisítésének eszméje mellett. Max Greenberg, az SJP tagja és a JVP vezetője, a Cornell Daily Sun-nak 2018. október 11-én írt levelében elismerte ezt. Rebecca Vilkomerson, a JVP alapítója pedig fehér fajvédő kiadványokkal, terroristákkal és más antiszemita szervezetekkel működik együtt a fenti cél elérése érdekében.

Egyesek szerint a Jewish Voice for Peace nem lehet antiszemita, hiszen zsidók alapították és vezetik. Ez hamis állítás. A kisebbségi csoporthoz tartozás nem biztosít immunitást másik csoport iránti elfogultság ellen. Amikor a JVP-hez hasonló csoportok belső antiszemitizmusuknak kifejezést adnak, egy dolog bizonyos: nem az amerikai zsidóság többségének véleményét hangoztatják. A Gallup felmérése szerint az amerikai zsidók 95 százaléka jó véleménnyel van Izraelről.

Nyilvánvaló, hogy a JVP és az SJP mindig azt fogják magukról állítani, hogy haladók, és sohasem fogják elismerni, hogy antiszemiták. Így azután az Izrael ellenes hazugságok, csúsztatások, és rágalmazások leleplezése a diákokra marad.

A Donald Trump elnök által kiadott végrehajtási rendelettel az antiszemitizmus elleni küzdelemről (Executive Order on Combating Anti-Semitism), fordulhat a kocka. Az 1964-ben elfogadott polgárjogi törvény VI. cikkelyére hivatkozik, amely megtiltja szövetségi anyagi támogatás folyósítását olyan programok és tevékenységek számára, amelyek a faji, vallási és nemzetiségi diszkriminációt hirdetik. Ez az egyetemekre is vonatkozik, és védelmet jelenthet a zsidó diákok számára. A rendelet utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) meghatározását alkalmazzák az antiszemitizmusra. Eszerint Izrael jogának tagadása a létezésre és az izraeli politikának a náci politikához történő hasonlítása antiszemita cselekménynek minősül.

Az afro-amerikai, latinó, meleg és más csoportokhoz hasonlóan a zsidók is védelmet érdemelnek a campusokon. A SJP és JVP tagokkal érdekes lenne vitát folytatni az izraeli-palesztin konfliktusról, de a jelenlegi, gyűlöletet hirdető történelmi revizionizmusuk ezt lehetetlenné teszi.

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:anticionizmus, antiszemitizmus, BDS mozgalom, Cornell egyetem, Jewish Voice for Peace

[popup][/popup]