Hadbíróság elé állítják a háredi katonát, aki megtagadta, hogy nőnek tisztelegjen

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

Csütörtökön hadi törvényszék elé állítják a Ramat David bázis egy vallásos katonáját – akit példamutató szolgálatáért készültek kitüntetni-, mert elutasította, hogy egy nő előtt tisztelegjen. 

Ultra-ortodox katonák az Izraeli Védelmi Erők Nahal Haredi zászlóaljában Fotó: Abir Sultan

A katona saját rabbija tanácsát megszívlelve tagadta meg, hogy részt vegyen a szolgálata végéről megemlékező ünnepségen, amin kitüntették volna. A katona arról tájékoztatta feletteseit, hogy rabbija megtiltotta neki, hogy egy nőnemű parancsnok autoritását elfogadja, ránézzen és szalutáljon előtte – amivel az ünnepség járt volna. A  szakasz rabbija – aki az állami vallásos szektort képviseli és nem a háredi (ultraortodox) irányzatot – nem talált semmi kivetnivalót abban, hogy  a katona részt vegyen a ceremónián és tisztelegjen egy nő előtt.

A háredi férfi azon program részeként szolgált az Izraeli Védelmi Erőknél, melynek célja az ultraortodoxia integrálása a hadseregbe.

A katona édesapja a (telepes mozgalomhoz közelálló) Arutz Sheva hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy a háredi egységbe toborzásnál az egyik kritérium, hogy az IDF (az izraeli hadsereg) tiszteletteljes hozzáállást tanúsít a háredi életmód felé.  Az apa úgy véli, hogyha az IDF továbbra is katonai szolgálatba akar állítani háredieket, akkor teljesíteniük kell kötelezettségvállalásaikat és tiszteletben kell tartaniuk a katona és rabbija közötti kapcsolatot, legfőképp amikor a nőkkel való érintkezésről van szó.

A katona felkereste a hárediek besorozásért felelős felügyeleti bizottságot, akik egyelőre még nem foglalkoztak ügyével. Az IDF szóvivője sem kommentálta ez idáig a történteket.

Címkék:Háredi, IDF, Izrael, Ultra-ortodox

[popup][/popup]