Háborús bűnöket követett el a Hamasz

Írta: Szombat - Rovat: Politika

– írja az Amnesty International.

A civil szervezet példákat sorol a felelőtlen hadviselésre és a polgári lakosság pajzsként történt alkalmazására. 

Hamasz rakéták

Az Amnesty International emberjogi szervezet jelentésében rámutat, hogy palesztin fegyveres szervezetek háborús bűnöket követtek el 2014 nyarán, amelyek során izraeli és palesztin civilek egyaránt a lőfegyverek felelőtlen használatának estek áldozatul.

A mostani jelentést megelőző két, 2014 végén kiadott anyagában az Amnesty Izraelt vádolta a harcok során elkövetett háborús bűnökkel, palesztin civilek lakta több emeletes épületek elleni támadással.

Az ötven napos harcok során több mint 2100 palesztin vesztette életét. Izraeli források szerint ezeknek nagyjából a fele volt fegyveres harcos.  Izrael a polgári áldozatokért is a Hamaszt teszi felelőssé, minthogy a tűzfegyvereket a lakóterületeken belül helyezték el. A Hamasz tisztviselői szerint a gázai áldozatok túlnyomó részét polgári lakosok teszik ki. Izraeli oldalon 66 katona és 6 polgári személy vesztette életét.

A palesztin harcosok nem irányítható rakétákat és gránátokat vetettek be, amelyek használatát a nemzetközi jog tiltja. Az ilyen támadások során hat izraeli civil személy vesztette életét. Egy másik, ugyancsak az övezetből kilőtt rakéta 13 embert ölt meg egy gázai menekülttáborban. Az esetért a palesztinok Izraelt okolták, de az Amnesty által felkért független hadianyag szakértő megállapította a másik fél felelősségét.

A jelentés kitér a humanitárius jogok megszegésére, amikor a terrorista csoportok hadianyagot tároltak polgári lakóházakban és az ENSz által működtetett iskolákban. Előfordult, hogy olyan épületekből indítottak támadásokat, ahol több száz otthonát vesztett menekült tartózkodott.

„Az izraeli támadások polgári lakosokat pusztító jellege tagadhatatlan, de az egyik oldalon elkövetett erőszakos cselekmények nem adnak okot a másik oldal által elkövetett atrocitásokra” – mondta Philip Luther, az Amnesty International munkatársa. Ugyanő arra hívta fel az izraeli szerveket és a Palesztin Hatóságot, hogy működjenek együtt a világszervezet és a Nemzetközi Büntetőbíróság által kezdeményezett vizsgálatokban „hogy véget érjenek a büntetlenség évtizedei, amikor az erőszakos cselekményekben a polgári lakosság mindkét oldalon súlyos árat fizetett.”

A Hamasz részéről nem siettek kommentálni a jelentést.

Hamasz kiképző tábor

Hamasz ifjúsági tábor, 2015. január 29. A képen a sikeres záróvizsga pillanatai. (Fotó: AFP / SAID KHATIB)

A napokban az EU csatlakozott a palesztin és arab ENSz delegátusok kéréséhez, hogy Izrael járuljon hozzá Makarim Wibisono, a világszervezet emberjogi biztosának vizsgálódásaihoz a gázai övezetben. Izrael elutasította a kérést, így Wibisono jelentését az ENSz Emberjogi Tanácsa számára Jordániában és Egyiptomban készített interjúkból, továbbá a gázaiakkal skype-on folytatott beszélgetésekből állította össze. A jelentésben Wibisono felhívta Izraelt, hogy vizsgálja ki a háború során elpusztult több mint 1500 palesztin civil – kétharmaduk gyermek – halálának körülményeit.

A Hamasz, az Izrael elpusztítására felesküdött iszlámista terrorista szervezet a Mahmud Abbász vezette Palesztin Hatósággal vívott súlyos összecsapásokat követően vette át a Gázai Övezet ellenőrzését 2007-ben.

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:AI, háborús bűnök, Hamasz

[popup][/popup]